Automatiseerders komen uit het dal

De groei van de investeringen en een herstel van de economie hebben een positief effect gehad op de Nederlandse automatiseringssector. De omzet steeg in het afgelopen jaar sterk met 4,8 procent tot 16,2 miljard gulden. Voor dit jaar wordt een minder sterke groei verwacht. De branchevereniging Fenit (Federatie van Nederlandse Informatietechnologie) die volgens eigen zeggen 90 procent van de Nederlandse sector vertegenwoordigt, voorziet een groei van 2 tot 3 procent.

Niet alleen ging het in het afgelopen jaar goed met de investeringen. De werkgelegenheid steeg voor het eerst sinds jaren.

Volgens Fenit lieten alle marktsectoren een positief beeld zien. Volgens voorlopige cijfers van het nog niet afgeronde onderzoek steeg in 1995 de afzet van hardware (apparatuur) met ruim 15 procent tot 6,6 miljard. Pc's waren goed voor een omzet van 2,8 miljard. De verkopen op de softwaremarkt (pc-programma's) noteerde een vooruitgang van 4,5 procent tot 2,8 miljard gulden. De helft kwam voor rekening van de standaardsoftware.

In de Nederlandse offshore-industrie dreigen de komende twee jaar 10.000 van de 35.000 banen geschrapt te worden. Na jarenlange samenwerking op deelgebieden, kondigen de Franse automobielfabrikant Renault en het Zweedse Volvo een fusie aan per 1 januari 1994. Boze Franse boeren eisen aanpassing van het Blair House-akkoord (afspraken over de landbouw tussen de EG en de VS). Er spoelt een ontslaggolf over Frankrijk (Air France, Peugeot, Citroën, Thomson-CSF, Bull, overheid) en Duitsland (Daimler-Benz). Daimler-dochter Dasa wil de komende drie jaar af van 10.300 van de ruim 75.000 medewerkers. President Jeltsin stelt in Moskou het parlement buiten werking, waarna dit vice-president Roetskoj tot waarnemend president benoemt. Praktisch op alle beurzen in de wereld dalen de koersen.