ABN Amro verzorgt beursgang Van Leer

AMSTERDAM, 15 JAN. Het verpakkingsconcern Van Leer vraagt een notering aan op de Amsterdamse Effectenbeurs. Dit heeft bestuursvoorzitter De Vlugt van Van Leer vanmorgen meegedeeld. Het besluit voor een beursgang werd gisteren genomen door de raad van commissarissen van Van Leer.

De beursgang zal worden verzorgd door ABN Amro Hoare Govett, de effectendochter van de gelijknamige bank. ABN Amro wordt bij de beursgang geassisteerd door de Amerikaanse effectenbank Morgan Stanley.

De Koninklijke Emballage Industrie Van Leer, zoals Van Leer officieel heet, produceert verpakkingen in ruim 40 landen en verkoopt zijn produkten over de gehele wereld. De omzet van het concern bedroeg in 1995 rond de 4 miljard gulden. Over de winst in 1995 komt het concern pas over twee maanden met details naar buiten. Er circuleren schattingen van rond 100 miljoen gulden. Bij het bedrijf werken 16.000 mensen, waarvan iets meer dan duizend in Nederland.

De beursgang betreft het naar de beurs brengen van een 'substantieel' deel van de aandelen die nu bezit zijn van de Van Leer Group Foundation. Die ondersteunt de Bernard van Leer Foundation, een filantropische organisatie die projecten uitvoert voor sociaal en cultureel achtergestelde kinderen, met name in landen waar Van Leer actief is. De Van Leer Foundation gebruikt de opbrengst van de herplaatsing om haar beleggingsportefeuille te verbreden.

Van Leer geeft ook nieuwe aandelen uit, ter financiering van toekomstige groei. Het concern heeft een “wereldwijd kostenbesparingsprogramma” achter de rug. Met de gerealiseerde verbeteringen van de efficiency zou het zich nu in een goede positie bevinden voor verdere internationale groei, die deels gefinancierd moet worden met de uitgifte van aandelen. Het concern wil daarmee “de concurrentievoordelen verder uitbouwen door op het gebied van industriële verpakkingsprodukten de technologische voorsprong te versterken en door op het gebied van consumentenverpakkingen haar klanten te volgen naar nieuwe markten”.

Bestuursvoorzitter W. de Vlugt kon vanmorgen nog niet zeggen wanneer de beursgang zal plaatsvinden, maar zei dat het zeker in het lopende jaar zou zijn. Het besluit over het tijdstip hangt af van het beursklimaat en het resultaat van een onderzoek dat de bij de beursgang betrokken banken nog gaan verrichten bij Van Leer.

De omzet van Van Leer is ongeveer gelijk verdeeld over industriële- en consumentenverpakkingen. Het concern is de grootste producent ter wereld van onder meer stalen vaten en wegwerpserviesgoed. Na de operatie zal de Van Leer group Foundation een meerderheid behouden in het concern.