Van Mierlo verwijt VVD acties tegen imago

DEN HAAG, 13 JAN. Vice-premier en minister van buitenlandse zaken Van Mierlo vindt dat de VVD hem deze week veel te zwaar heeft aangevallen naar aanleiding van zijn voorgenomen bezoek aan het Palestijnse hoofdkwartier Orient House in Oost Jeruzalem. De D66-voorman verwijt de VVD bezig te zijn geweest met “image-beschadiging”. Zijn partijgenoot minister Sorgdrager van justitie liet zich afgelopen donderdag in soortgelijke zin uit. Ook zij klaagde over beschadigingsacties aan het adres van D66 ministers. Zij heeft minister-president Kok gisteren laten weten deze uitspraken te betreuren.

Van Mierlo uit zijn kritiek op de VVD vandaag in een vraagesprek met deze krant. “Ik vind dat men bij de VVD buitengewoon onachtzaam omspringt met een minister van de eigen coalitie. Men legt een zorgeloosheid aan de dag en gebruikt terminologiëen die eigenlijk niet kunnen”, aldus Van Mierlo naar aanleiding van de VVD-bezwaren tegen zijn bezoek aan het Palestijnse hoofdkwartier. De minister heeft zich vooral gestoord aan opmerkingen van de VVD'er Weisglas. Van Mierlo: “Als je moeilijkheden hebt met de lijn is het nog niet nodig om te zeggen dat de ander een olifant is.”

Premier Kok heeft gisteren afstand genomen van de suggestie van Sorgdrager dat er sprake is geweest van een aanval op D66. Sorgdrager zei donderdagavond voor de NOS-radio: “Van Mierlo en ik zijn doelwit van acties om D66 in het nauw te brengen.” Kok noemde deze uitlatingen 'emotioneel' en zei dat Sorgdrager zelf daar inmiddels 'na een nachtje slapen' ook afstand van had genomen.