Tsjetsjenen laten acht gijzelaars vrij

MOSKOU, 13 JAN. De gewapende Tsjetsjenen die tussen de honderd en tweehonderd mensen gegijzeld houden in het zuiden van Rusland hebben gisteravond acht gijzelaars vrijgelaten. Twee liberale Russische politici hebben aangeboden de plaats van de overige gijzelaars in te nemen, zoals de Tsjetsjenen donderdagavond hadden voorgesteld.

Dat waren gisteren de belangrijkste ontwikkelingen in de gijzelingscrisis die nu al meer dan vier dagen duurt. Vannacht en vanmorgen was het rustig in Pervomajskoje, het dorpje waar de Tsjetsjenen met hun gijzelaars in elf bussen vaststaan temidden van Russische troepen.

De Tsjetsjenen eisen vrije doorgang naar Tsjetsjenië, met medeneming van gijzelaars. Van Russische kant wordt onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars geëist.

Vier vrouwen, drie kinderen en een tiener zijn vrijgelaten, zo maakte generaal Aleksandr Michailov, woordvoerder van de staatsveiligheidsdienst FSB, gisteravond bekend. Michailov wilde over de reden van de vrijlating niets zeggen. “We willen de rest van de gijzelaars ook vrij hebben en er moet geen informatie vrijkomen die dat kan verhinderen”, zei hij. De FSB, een van de opvolgers van de KGB, heeft van president Jeltsin de leiding gekregen bij de oplossing van de crisis.

Hoeveel mensen nog in Tsjetsjeense handen zijn is onduidelijk. Sommige bronnen spreken van ruim honderd, anderen van tweehonderd. Journalisten worden op afstand gehouden en krijgen hun informatie over de gebeurtenissen bijna uitsluitend via de Russische en Dagestaanse autoriteiten.