Tribune

De wereldvoetbalbond overweegt de doelen te vergroten. Om het spel aantrekkelijker te maken, zou het doel circa vijftig centimeter breder en 25 centimer hoger moeten worden. Onzin of een heerlijk vooruitzicht?

John Roox (1,92 meter), doelman van Excelsior, de eerste-divisieclub met de meest gepasseerde verdediging in het betaalde voetbal: “Ik zie het niet zitten. Nu gaat er soms al een bal op de paal waarvan je denkt: voor hetzelfde geld was-ie er in gegaan. Nou, met een groter doel gaat die bal er dus zeker in. Voor het publiek en een spits zal dat wel leuk zijn, maar voor een doelman niet. Het is iedere keer weer balen als je de bal uit het net moet halen. Waarom moeten ze trouwens altijd ons hebben? Wij mogen ook geen terugspeelballen meer oppakken, terwijl de FIFA natuurlijk ook gewoon veldspelers had kunnen verbieden nog langer op de keeper terug te spelen. Nu verandert er misschien opnieuw een hoop voor ons. Je positionering, je inschatting. Ik heb nog het voordeel dat ik vrij lang ben. Kleinere keepers zullen het veel moeilijker krijgen.”

Wim de Ron (1.71 meter), doelman van Cambuur, was volgens zijn oude club PSV te klein voor een topclub: “Ik ben er geen voorstander van, je zult wel begrijpen waarom, hè. Die uiterste ballen vlak onder de lat kunnen een probleem worden. Lengte wordt gewoon nog belangrijker. Daarom denk ik ook dat een groter doel demotiverend zal werken voor kleinere jeugdspelers die keepen misschien wel leuk vinden. Wie wil er straks nog onder die hogere lat? Clubs zelf zullen misschien al tegen die jongens zeggen: jij maar niet, je bent te klein.”

Dennis de Nooijer, aanvaller van Sparta en met twaalf doelpunten topscorer in de eredivisie: “Lijkt me geen slecht idee, omdat je in principe meer zult scoren. Maar de praktijk zal dat wel eerst moeten uitwijzen. Als de doelen dit seizoen al groter waren geweest, had ik er toch niet meer dan die twaalf ingeschoten. Ik heb geen één keer paal of lat getroffen of er net langs gemikt. Overigens denk ik dat vrijetrap-specialisten meer profijt zullen hebben van grotere doelen dan spitsen. Bij hen is het vaak centimeterwerk. En vijftig centimeter breder en 25 centimeter hoger maakt dan natuurlijk een hoop uit.”

Michel Boerebach, speler van FC Twente en vrijetrappen-specialist: “Ik juich het toe, want het doel wordt volgens de plannen toch wel aanzienlijk groter. En bij vrije trappen is het vaak nét wel of nét niet. Dit seizoen heb ik bijvoorbeeld drie keer gescoord uit een vrije trap, maar ook twee keer de paal of lat geraakt. Die ballen waren er zeker ingegaan als de goal groter was geweest. Ik hoop dat de FIFA een beetje opschiet met die beslissing, want ik ben al 32, hè.”

A.J. Slaman, algemeen directeur van Top International, importeur van voetbaldoelen: “Een goed voornemen. Hoe meer doelpunten, hoe interessanter immers het spel. Een zinnig voornemen ook, want twintig jaar geleden was ik met mijn lengte van 1.86 meter een grote kerel, nu ben ik niet meer dan gemiddeld. En zeker, voor ons zou het natuurlijk ook heel lucratief zijn. Een goed stel wedstrijddoelen - je verkoopt ze altijd per stel - kost exclusief netten al gauw zo'n drieduizend gulden. Ik heb geen flauw idee hoeveel doelen er in Nederland vervangen zouden moeten worden, maar ik vind het een heerlijk vooruitzicht. Ja, fantastisch zelfs.”

J. de Jong, hoofd accommodatiezaken van de KNVB, afdeling amateurs: “In Nederland zijn alleen al zo'n 7.500 wedstrijdvelden. Als de FIFA haar leden zou dwingen de maatregel op alle niveaus over te nemen, heeft dat vooral voor het amateurvoetbal enorme financiële gevolgen. Veel gemeenten betalen de inrichting van voetbalvelden, maar er zijn ook verenigingen die het grotendeels zelf moeten doen. Veel clubs zullen het niet op kunnen brengen om grotere doelen aan te schaffen. En de gemeenten, die vaak al bezuinigen op inrichtingskosten van sportaccommodaties, zullen ook niet staan te trappelen om voor de kosten op te draaien. Wie het dan wel moet betalen? Daar zet ik op dit moment nog vraagtekens bij.”

Pim Doesburg, keeperstrainer bij Feyenoord en het Nederlans elftal: “Met de huidige afmetingen van het doel is niets mis. Eerst dat gedoe met de terugspeelbal en nu dit weer. De wereldvoetbalbond isoleert de doelman steeds meer. Straks mogen we geen kopballen meer vangen. En uiteindelijk mag de keeper de bal zeker helemaal niet meer met zijn handen aanraken. Keepen is een prachtvak en dat wordt op deze manier de vernieling in geholpen.”

    • Paul de Lange