Spelersbond provoceert voetbalclubs

DEN HAAG, 13 JAN. De spelersvakbond VVCS wil de huidige reglementen van de profsectie van de voetbalbond KNVB zo snel mogelijk toetsen aan de vernieuwde regelgeving in de Europese Unie. Voorzitter Theo van Seggelen wacht daarom “met smart” op een club in het betaalde voetbal die bij een binnenlandse transactie een transfersom durft te vragen voor een spelers wiens contract afloopt.

“In dat geval maken we daar meteen een rechtszaak van”, kondigde hij gisteren in Den Haag aan. “Ook nationaal moet het transfersysteem zo snel mogelijk worden afgeschaft.”

Van Seggelen sprak tijdens een informeel debat van het TCM Asser Instituut. Deze instantie voor internationaal en Europees recht bespreekt zes keer per jaar actuele onderwerpen op juridisch gebied. Voor de eerste bijeenkomst in 1996 had de directie gekozen voor een discussie over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak-Bosman. Dat college verbood op 15 december het transfersysteem tussen de EU-lidstaten en verklaarde tevens de clausules over het maximale aantal buitenlanders per team onwettig.

Bij een eerlijke herverdeling onder alle clubs van alle inkomsten, met name uit mediarechten, komt er volgens Van Seggelen voldoende geld vrij om de begrotingen van clubs rond te krijgen. Hij ziet een grote rol weggelegd voor de KNVB. “Maar voorlopig is het sectiebestuur betaald voetbal nog altijd passief. Zoals het eigenlijk in deze zaak al jaren is.”

De Europese Unie dreigt de Duitse professionele voetbalclubs met sancties indien zij zich niet conformeren aan het arrest van het Europese Hof in de zaak-Bosman. Daarbij gaat het vooral om de beslissing dat de limiet van drie buitenlandse spelers per ploeg opgeheven dient te worden. Afgelopen zondag besloten de 36 Duitse betaalde voetbalorganisaties in een herenakkoord die maatregel pas met ingang van volgend seizoen van kracht te laten worden.

De Italiaanse spelersvakbond heeft gisteren gedreigd aan te sturen op staken van de competitie als een club besluit zich niet langer te storen aan de dit seizoen geldende buitenlanderregeling, die door het Hof in Europa buitenspel is gezet. “Als het zover komt dan volgt onvermijdelijk stoppen met het kampioenschap voor een periode van bezinning”, zei Sergio Campana.

Europees Commissaris Karel van Miert (mededinging) verklaarde gisteren voor de Duitse televisie dat met de Europese voetbalbond UEFA snel een discussie op gang dient te worden gebracht. “We willen dat de regels worden nageleefd, desnoods met boetes”, zei Van Miert. Het dreigement van de EU is ook bestemd voor de UEFA. Voorzitter Johansson had eerder verklaard dat ook in de Europese toernooien dit seizoen de buitenlanderregel van kracht dient te blijven.

De Italiaanse voorzitter van de spelersbond heeft Antonio Mattarese, praeses van de Italiaanse voetbalfederatie, en de competitieleiding opgeroepen met de betrokkenen om de tafel te gaan zitten om de consequenties van de uitspraak van het Hof in Luxemburg te bezien. Op 25 januari vergadert de Italiaanse bond met de UEFA. (ANP, AFP, Reuter)