Reddingspoging schip Cousteau

SINGAPORE/PARIJS, 12 JAN. Een team van Franse nautische experts is in Singapore begonnen de schade op te nemen aan de Calypso. Dit schip, dat beroemd werd door de expedities van de Franse oceanograaf en natuurkenner Jacques Cousteau, zonk maandag in een onderhoudsdok.

De oorzaak van het zinken van de Calypso, waarop de nu 85-jarige Cousteau sinds 1950 de wereldzeeën bevaart, is nog onduidelijk. Volgens bronnen bij de oceanograaf werd de Calypso, een tot onderzoeksschip omgebouwde Britse mijnenveger, geramd door een platte schuit. De Calypso, die ten minste 300 ton weegt, zou inmiddels vijf meter onder de waterspiegel liggen. In Singapore zouden slechts twee maatschappijen in staat zijn om de Calypso weer omhoog te takelen.

Inmiddels zijn duikers bezig met een onderzoek om vast te stellen hoeveel averij de Calypso bij het zinken heeft opgelopen. Volgens medewerkers van Cousteau lag de Calypso, die vorig jaar expedities ondernam naar China en Vietnam, in Singapore in afwachting van een nieuwe tocht naar China.

Overigens wil Cousteau de Calypso al langere tijd vervangen door een ander schip. De laatste maanden voerde de oceanograaf al een campagne om fondsen te werven voor een 'Calypso-II'. Als deze er is zou de oude Calypso overgebracht moeten worden naar wat Cousteau zelf een 'pensioneringshaven' noemt. Enkele steden zouden daarbij overwogen worden. (AFP, Reuter)