Poesjkin-museum toont Trojaans Goud in april

AMSTERDAM, 13 JAN. In het Poesjkin-museum in Moskou zal eind april een tentoonstelling over kunstschatten uit Troje worden geopend.

De tentoonstelling, die oorspronkelijk was gepland voor december 1995 maar moest worden uitgesteld omdat de belangrijkste sponsor, de Russische Bank, niet met voldoende geld over de brug kwam, bestaat uit gouden voorwerpen die door het Rode Leger aan het eind van de Tweede Wereldoorlog als 'kunsttrofeeën' uit Berlijn naar de Sovjet-Unie werden vervoerd. Sindsdien leidde het zogenaamde 'Goud van Priamus' een ondergronds bestaan in geheime depots van het Poesjkin-museum. De directrice van het Poesjkin-museum, Irina Antonova, gaf pas in 1992 toe de kunstvoorwerpen in haar bezit te hebben. De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann ontdekte de schat, die onder meer bestaat uit gouden en zilveren bekers, vazen en sieraden in 1873 op de Hissarlik-heuvel aan de westkust van Turkije.