Nieuwe Noorse benadering bij verwerken boorplatforms

OSLO, 13 JAN. Nog geen jaar na de strijd om het olieplatform Brent Spar van Shell blijkt Noorwegen een nieuwe weg in te zijn geslagen bij het verwerken van boorplatforms die niet meer nodig zijn. Vrijwel alle onderdelen van een platform dat bijna net zo groot is als de Brent Spar uit het olieveld Frigg, worden gebruikt in toepassingen die niets met de oliesector te maken hebben.

Het havenstadje Strand krijgt een nieuw havenhoofd dat bestaat uit de 125 meter lange en acht meter brede boortoren, die op zijn kant wordt gelegd. De holle betonnen sokkel van het platform wordt volgepompt met lucht en vervolgens een fjord ingesleept om te dienen als kleine kade bij een zalmkwekerij.

De afbraak van het platform valt onder verantwoording van het Noorse concern Kvaerner. Directeur Per Jössang van Kvaerner verwacht van het project een belangrijke signaalwerking. In de komende jaren wordt de ontmanteling van verouderde en uitgediende olie-installaties in het Britse en Noorse deel van de Noordzee een miljardenzaak. Wat er er met de Brent Spar gaat gebeuren, is nog altijd niet duidelijk. Dit platform ligt in een fjord bij Stavanger voor anker. (DPA)