Minister Christopher toont zich tevreden; Syrië bereid gesprekken met Israel te verbreden

DAMASCUS, 13 JAN. Syrië is ermee akkoord gegaan de onderhandelingen met Israel te verbreden en militaire deskundigen zich in de komende onderhandelingsronde bij de diplomaten te laten voegen.

Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, gisteren meegedeeld op een persconferentie in de Syrische hoofdstad na een ontmoeting van viereneenhalf uur met president Hafez al-Assad. De volgende gespreksronde begint op 24 januari in een conferentieoord bij Washington. Het is overigens niet de eerste keer dat militairen van beide landen aan de onderhandelingen deelnemen. Het eerdere overleg leverde echter niets op.

Christopher beschreef zijn ontmoeting met Assad als “belangrijk en produktief”. “Ik geloof dat we een belangrijke drempel hebben overschreden”, zei Christopher. “Ik geloof dat zowel president Assad als (de Israelische premier) Shimon Peres vastbesloten zijn te waarborgen dat het werk wordt volbracht. De Verenigde Staten zullen hun daarbij zonder twijfel behulpzaam zijn.”

Hoewel in de jongste gespreksronden geen doorbraak is bereikt, juichen diplomaten een nieuwe atmosfeer toe tussen de twee landen, teweeggebracht door de schok van de moord op de Israelische premier Yitzhak Rabin. Aan de andere kant toonden Israelische bewindslieden deze week na aanvankelijk optimisme voor het eerst weer behoedzaamheid ten aanzien van president Assads plannen. Premier Peres heeft gewaarschuwd dat er, in verband met de Israelische parlementsverkiezingen die dit jaar moeten worden gehouden, slechts enkele maanden zijn om een akkoord te bereiken.

Christopher, die donderdag naar Damascus vloog na een bezoek aan Israel en na het gesprek met Assad naar Jeruzalem terugkeerde, zal na de komende Israelisch-Syrische onderhandelingsronde weer naar het Midden-Oosten gaan. Dat wordt dan waarschijnlijk begin februari. De Argentijnse regering heeft de Israelische ambassadeur in Buenos Aires extra bescherming aangeboden na een bericht over Iraanse plannen hem te vermoorden. De Israelische televisie meldde gisteren dat Teheran uit vrees voor een aanval door Israel plannen had gemaakt om Israelische en joodse functionarissen in verscheidene landen te vermoorden en Israelische militaire installaties te bombarderen waar volgens Teheran aan kernwapens wordt gewerkt.

De Israelische ambassadeur, Yitzhak Aviran, heeft het Argentijnse aanbod afgeslagen. Hij zei dat als zijn leven werkelijk werd bedreigd, zijn regering hem zou hebben gewaarschuwd. (AP, Reuter)