Leider Cali-kartel ontsnapt

BOGOTA, 13 JAN. De derde man van het Cali-cocaïnekartel, Jose Santacruz Londono, is ontsnapt uit een zwaar beveiligde gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Santacruz is een van de zes leiders van het Cali-kartel die vorige zomer zijn gearresteerd.

Santacruz ontsnapte in een geblindeerde auto. Geblindeerde auto's worden gebruikt om rechters die betrokken zijn bij rechtszaken tegen de zes leiders van het Cali-kartel naar de gevangenis te vervoeren. Deze wagens mogen door de bewakers van de gevangenis niet gecontroleerd worden om de identiteit van de betrokken rechters geheim te houden. Het Cali-kartel, dat wereldwijd de belangrijkste leverancier is van cocaïne, heeft medewerkers van justitie regelmatig met de dood bedreigd.

In 1992 ontsnapte de leider van het Medellin-drugskartel, Pablo Escobar, uit een luxe gevangenis die gebouwd was volgens zijn eigen specificaties. Hij werd een jaar later door de politie gedood bij een actie om hem opnieuw te arresteren. (AFP, AP, Reuter)