Lech Walesa

AS. Lech Walesa, tot eind december president van Polen, heeft dinsdag gesolliciteerd naar een baan als elektriciën op de scheepswerf van Gdansk - de baan die hij van 1966 tot april 1989 met onderbrekingen heeft gehad.

De 52-jarige Walesa meldde te moeten werken om zijn gezin te onderhouden, want een pensioen krijgt hij als oud-president niet. Walesa zou op de werf - de geboorteplaats van zijn beweging Solidariteit - 500 tot 600 zloty (ongeveer driehonderd gulden) per maand verdienen.

Hij heeft als oud-president de beschikking over een lijfwacht, die hem elke dag naar zijn werkplek zal vergezellen en die meer verdient dan Walesa zelf: duizend zloty per maand. Of Walesa daadwerkelijk als elektriciën gaat werken, is echter de vraag. Zijn initiatief is volgens sommigen niet zozeer ingegeven door geldzorgen als wel door verbittering. Walesa ziet zichzelf als de man die persoonlijk het socialisme in Polen en heel Oost-Europa omver heeft geworpen. Dat de Polen die historische rol niet met een herverkiezing hebben beloond, neemt Walesa hun kwalijk. Als de Polen hun voormalige staatshoofd niet als held willen, krijgen ze hem als arbeider: as op hun hoofd!