Kok sust opwinding over bezoek Van Mierlo

DEN HAAG, 13 JAN. Minister-president Kok heeft van de Israelische premier Peres de verzekering gekregen dat de Israelische regering het bezoek van minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) aan het PLO-kantoor in Oost-Jeruzalem niet verder zal 'opspelen'. Eerder noemde Peres een bezoek van Van Mierlo aan Orient House 'grievend.' Kok en Van Mierlo brengen volgende week samen een officieel bezoek aan Israel.

Kok sprak donderdag in Parijs met Peres bij de rouwdienst voor de overleden Franse ex-president Mitterand. Volgens Kok was Peres het eens over “de structurele betekenis van het bezoek” en hadden ze elkaar ook overtuigd dat “er over en weer geen grote woorden moeten worden gebruikt”, zo zei hij gisteren in Den Haag op zijn wekelijkse persconferentie.

Kok herhaalde dat het bezoek van Van Mierlo aan het PLO-kantoor in Oost-Jeruzalem “op geen enkele manier mag worden uitgelegd als een erkenning van Palestijnse aanspraken op Jeruzalem”. Hij ontkende ten stelligste dat hij aanvankelijk moeite zou hebben gehad met een bezoek van Van Mierlo aan het PLO-kantoor, zoals een commentator van een Israelische krant had geschreven. “Die suggestie mist iedere grond. Van meet af aan ben ik in deze zaak samen met Van Mierlo opgetrokken”, aldus de minister-president. Hij benadrukte dat bij het bezoek aan Orient House “absoluut niets anti-Israël zit”, maar daarentegen voor Nederland “de gevoelens van vriendschap en solidariteit met Israël overheersen”.

Kok benadrukte de 'historische betekenis' van het vredesproces in het Midden-Oosten en zei dat Nederland er alles aan zal doen het vredesproces te stimuleren. Hij noemde de economische ontwikkeling voor de Palestijnse gebieden van groot belang voor een daadwerkelijke realisering van vrede. “Wat zijn vredesafspraken waard als ze niet worden gevolgd door sociaal-economische ontwikkelingen”, aldus Kok.