Investeringen in '96 kwart hoger; DSM steekt 150 miljoen in ureumfabriek

HEERLEN, 13 JAN. Chemieconcern DSM investeert ruim 150 miljoen gulden in de bouw van een nieuwe ureumfabriek in Geleen. De fabriek is goed voor een produktie van 375.000 ton per jaar, zo heeft DSM bekendgemaakt.

De installatie dient ter vervanging van een oudere fabriek op dezelfde lokatie met vergelijkbare capaciteit. De ureumfabriek, waar een geheel nieuwe technologie wordt toegepast levert grondstoffen voor de produktie van melamine. Melamine is een grondstof voor onder andere thermohardende kunststoffen, lijmen en vlamvertragers. Toepassingen worden onder meer gevonden in aanrechtbladen, kunststofserviesgoed, laminaten voor krasvaste oppervlakken en autolakken. Een klein deel van de ureumproduktie wordt ingezet voor de vervaardiging van meststoffen.

Met de bouw hoopt het chemieconcern zijn positie als wereldmarktleider in melamine te verstevigen. Bovendien werkt de fabriek milieuvriendelijker en biedt zij betere arbeidsomstandigheden.

Tot nu toe bezit DSM twee produktie-eenheden voor melamine - in Geleen en in het Amerikaanse Fortier - met een totale capaciteit van 125.000 ton. In Indonesië zal dit jaar een melamine-fabriek in gebruik worden genomen met een capaciteit van 50.000 ton.

Maart vorig jaar maakte het concern bekend ruim 200 miljoen gulden te investeren in de bouw van een polypropeenfabriek in Geleen. Polypropeen kan andere kunststoffen vervangen, maar is ook een alternatief voor metaal, papier, hout en glas.

Dit jaar wil het concern bijna een miljard gulden investeren, 25 procent meer dan het afgelopen jaar. In 1994 nog bleef het totaal aan investeringen beperkt tot 450 miljoen gulden. Vorig jaar liep dat op tot 700 miljoen gulden. Daarmee zit het concern weer bijna op het niveau van 1992, het jaar voordat de chemie te maken kreeg met een recessie. Toen investeerde DSM 1,07 miljard gulden.

Een deel van de investeringen zal worden besteed aan onderhoud, debottlenecking en het vernieuwen van installaties. Daarnaast wordt gewerkt aan uitbreiding in de activiteiten rond de produktie van polypropeen, zogeheten engeneering plastics, rubber en fijnchemie. In die laatste sector verwacht DSM veel van de overname van het Oostenrijkse bedrijf Chemie Linz, dat de onderneming een sterkere positie moet geven.

Het geografische zwaartepuint van de groei bij DSM zal in Azië liggen. DSM behaalt daar nu tien procent van de totale omzet. In Noord-Amerika wordt vijftien procent van de omzet gegenereerd. Ook daar ziet topman De Bree uitbreiding van de activiteiten, maar op bescheidener schaal dan in Oost-Azië.