Heilige grond

Wie met de bus vanuit Beverwijk naar het 58ste Hoogovens schaaktoernooi gaat, heeft het gemakkelijk. Bij de tweede halte in Wijk aan Zee waarschuwt de buschauffeur ruim twee weken lang de schakers onder de passagiers dat De Moriaan bereikt is. Hier bevindt zich het zenuwcentrum waar de grootmeesters een lange traditie ophouden.

In De Moriaan spelen niet alleen de grootmeesters. Het grootste deel van de sporthal wordt gevuld met de honderden deelnemers aan de talloze vier- en tienkampen. Na afloop van de partijen vullen de tot analyseruimte omgebouwde kleedkamers zich met schakers van hoog tot laag. Wie hier geen tafel kan vinden, kan zijn partij ook nog eens naspelen in het cafégedeelte van de hal, waar bier, uitsmijters, boerenkool en andere winterse specialiteiten de schakers op krachten houden.

Niet onbelangrijk, want in de eerste weken van januari kan het onaangenaam waaien in Wijk aan Zee. In het geheugen gegrifd staat de barre winter van 1987 toen Wijk aan Zee van de buitenwereld afgesloten dreigde te raken. Of de wilde storm van 1990 die het dak van De Moriaan afrukte. Beroofd van hun speelzaal kon de organisatie andermaal rekenen op de bevolking van Wijk aan Zee. Tot in de kelders van hotel Kennemerduin werd rustig verder geschaakt.