Failliet Pagecentrum strop voor Stadskanaal

STADSKANAAL, 13 JAN. Een groot vakantie- en recreatiecomplex is nog geen twee jaar na de opening voor de gemeente Stadskanaal uitgedraaid op een financieel debâcle. De gemeente moet 5,5 miljoen gulden aan de bank betalen nu voor een deel van het Pagecentrum, dat bestaat uit een tropisch zwembad, een sportcomplex, horecagelegenheden en een vakantiepark, een faillissement is aangevraagd.

Volgens verantwoordelijk wethouder R. van der Molen (sport en recreatie) is de tegenvaller te wijten aan mismanagement en een teruglopende belangstelling voor de huur van vakantiebungalows. De leiding van het Pagecentrum, waarvan de naam is afgeleid van de streek 'Pagedal', liet volgens hem in de startfase de kosten uit de hand lopen. Toen de zaken volgens hem beter voor elkaar waren, kreeg de markt voor bungalowverhuur te maken met een landelijke daling van tien procent.

Van der Molen: “Wij hadden alleen met een nog grotere terugloop te maken. Groningen is een mooie provincie, maar het is niet bij voorkeur een gebied waar iedereen naar toe gaat. Dus moet je wat extra's doen om je te promoten. Dat is te weinig gebeurd.”

Het ingecalculeerde aanloopverlies viel hoger uit dan verwacht. De aandeelhouders, vier bedrijven en de gemeente Stadskanaal, zien zich nu genoodzaakt maandag het faillissement voor een van de drie BV's van het Pagecentrum aan te vragen. Met het faillissement denken zij de verkoop en daarmee de 'doorstart' van het complex te bevorderen. Van der Molen zegt dat er een paar serieuze kandidaat-kopers zijn.

De gemeente Stadskanaal investeerde negen miljoen gulden in het veertig miljoen gulden kostende project. Daarnaast stond ze voor 5,5 miljoen gulden garant voor een hypotheek van elf miljoen gulden. De gemeente zal dit bedrag aan de bank moeten betalen, zegt Van der Molen. Hij verwacht niet dat het Pagecentrum bij een verkoop zoveel geld zal opbrengen dat de strop voor Stadskanaal lager uitvalt dan 5,5 miljoen gulden. Stadskanaal is ook een verstrekte lening van drie ton kwijt.

De negen miljoen gulden die het Stadskanaal al heeft gekost, is volgens Van der Molen geen weggegooid geld. “De voorzieningen voor onze burgers blijven staan. Het complex gaat zeker niet dicht. Maar dat het nu nog eens bijna zes miljoen extra kost, is een enorme tegenvaller.”

Het Pagecentrum had dé trekker voor het toerisme in de streek moeten worden. Vóór de bouw van het complex waren er critici die voorspelden dat het Pagecentrum een te groot project voor Stadskanaal was. “Ja, die hebben gelijk gekregen. Maar als je die mensen hun zin geeft, gebeurt hier nooit wat.”

Van der Molen denkt niet dat het debâcle voor hem of zijn collega's van B en W politieke consequenties zal krijgen. “De gemeenteraad wist precies welke risico's we aangingen.”