Elegant alternatief

Volgende week begint in Den Haag de Cap Volmac Top 16. Dit prachtige toernooi-op-invitatie-basis beleeft nu zijn tiende editie.

Henk van Dalen, die namens het Utrechtse automatiseringsconcern het uitnodigingsbeleid bepaalt, is er voor de zoveelste keer in geslaagd een spannend veld te formeren. De meeste paren behoren tot de absolute wereldtop, maar Van Dalen durft het ook aan enkele niet zo voor de hand liggende keuzes te maken. Zo vallen wat dat betreft de namen op van de Chinezen Fu en Wang (let op het Chinese bridge in de 21ste eeuw!) en de Zuid-Afrikanen Mansell en Cope. Spijtig is derhalve het bericht dat dit laatste paar heeft moeten afzeggen omdat Henry Mansell recent zwaar letsel opliep was bij een auto-ongeluk. Als hommage aan Mansell een spel dat hij afgelopen oktober in China speelde tegen Nederland tijdens de voorronden van de Bermuda Bowl. Leider was Enri Leufkens, die er nog steeds slechte herinneringen aan bewaart:

Oost gever Noord

Niem. kw. Schoppen V95432

Harten AB2

Ruiten A6

Klaver tH4

West Oost

Schoppen 8 Schoppen B

Harten 63 Harten HV9754

Ruiten HB10985 Ruiten 43

Klaver 10532 Klaver V876

Zuid

Schoppen AH1076

Harten 108

Ruiten V72

Klaver AB9

West Noord Oost Zuid

Cope Westra Mansell Leufkens

2Harten 2Schoppen

3Harten 4Harten pas 4Schoppen

pas 5Klaver pas 5Ruiten

pas 5Harten pas 6Schoppen

pas pas pas

Na een zwakke twee in harten bereiken NZ via een serie controle biedingen het schoppenslem, waartegen west, Tim Cope, met Harten6 start. De leider, Leufkens, legt klein op tafel. Oost, Mansell, neemt en switcht naar Klaver8, die via de 9 en de 10 naar de heer loopt. Het contract is altijd te maken door naderhand te snijden op KlaverV, waarna op KlaverA de verliezende ruiten uit dummy weggaat. In Beijing gebeurde dat ook op een aantal tafels. Helaas voor Nederland zag Leufkens een elegant alternatief. Hij trok eerst troef, speelde vervolgens HartenA en harten getroefd en draaide toen de rest van de troeven af. Ondertussen liet Mansell twee harten, twee ruiten en een klaveren varen. Op RuitenA liet oost nog een harten gaan. We zitten inmiddels in een tweekaartseindspel met KlaverAB tegenover Ruiten6 en Klaver4. De tafel is aan slag, terwijl Leufkens nu de beslissing moet nemen waar KlaverV zit. Speelt hij klaveren naar de boer dan is het spel gemaakt. Zat west in dwang dan moet hij KlaverA slaan. Leufkens koos voor het laatste en moest één down accepteren.

Cap Volmac World Top Invitational, 18-21 januari, Hotel des Indes, Den Haag. Reservering en inlichtingen: 030-2526182.

    • Jan van Cleeff