Bokser Botha na titelgevecht positief

HAMBURG, 13 JAN. De Zuidafrikaanse bokser Frans Botha dreigt zijn wereldtitel in het zwaargewicht (IBF-versie) kwijt te raken. De 27-jarige vuistvechter is na zijn kampioenschapsgevecht tegen de Duitser Axel Schulz, op 10 december in Stuttgart, positief bevonden.

Dat heeft de vice-voorzitter van de Duitse bond voor profboksers (BDB), Mario Hille, gisteren bekendgemaakt. Botha won in Stuttgart op punten van Schultz en nam de vacante titel van George Foreman over. De dubieuze uitslag leidde tot felle protesten in de zaal. Botha is in 36 profpartijen ongeslagen.

Volgens Hille zijn bij de eerste test in het dopinglaboratorium in Keulen sporen van nandrolon gevonden, een anabole steroïde, in de urine van Botha. Indien ook de contra-expertise positief uitvalt, dient de Zuidafrikaan rekening te houden met sancties van de IBF. Het staat vrijwel vast dat hij in dat geval zijn kampioensgordel moet inleveren. De internationale boksfederatie overweegt de tweede analyse in een ander laboratorium dan dat van Keulen te laten uitvoeren.

De Zuidafrikaan was zich van geen kwaad bewust en reageerde in een vraaggesprek met de Berliner Zeitung furieus op de beschuldigingen. “Ik heb niets verkeerds gedaan. Ik heb geen verboden spierversterkende middelen genomen”, aldus Botha, die een Duits complot vermoedt. “De test is in Duitsland gedaan, maar de IBF zit in Amerika. Dat telt. De urinestalen zijn afgenomen in een restaurant. Mogelijk heeft iemand met mijn voedsel geknoeid.”

Alois Teuber, voorzitter van de BDB, verklaarde dat het niet zomaar om een beetje anabolica gaat, maar dat er grote hoeveelheden in de urinestaal zijn aangetroffen door de Keulse biochemicus Wilhelm Schänzer, de opvolger van de befaamde Manfred Donike, die vorig jaar is overleden. “Het effect is afhankelijk van de periode dat iemand slikt of spuit. Als gedurende langere tijd nandrolon wordt gebruikt dan kan de spieromvang erdoor toenomen en dus de kracht.”

Wilfried Sauerland, de manager van Schulz, gelooft heilig in een nieuw, financieel aantrekkelijk titelgevecht - het vorige trok 18 miljoen tv-kijkers - voor zijn werkgever. De bokser zelf was voorzichtiger. “Als Botha inderdaad gesjoemeld heeft, dan is het terecht dat ik een nieuwe kans krijg. Dan kan ik laten zien dat mijn zwakke optreden in Stuttgart een vergissing was. Maar laten we eerst het resultaat van de contra-expertise afwachten.” (RTR/DPA/SID)