Belgische banken en verzekeraars werken aan fusie

BRUSSEL, 13 JAN. Uit vrees voor buitenlandse inmenging in de versnipperde financiële sector wordt nu ook in België gewerkt aan een grote bankenfusie.

Gemeentekrediet en Bank Brussel Lambert (BBL), voor 20 procent eigendom van ING, worden genoemd als mogelijke partners. Tegenover de Belgische zakenkrant De Financieel Economische Tijd maakte topman E. Davignon van de Generale Bank gisteren bekend zich daar eventueel bij aan te willen sluiten.

België vreest dat de markt voor bank- en verzekeringszaken op termijn de concurrentie met grote buitenlandse concerns niet aan zal kunnen. De financiële sector is nog verdeeld over acht tot tien middelgrote tot grote partijen.

Eind vorig jaar waarschuwde de Belgische minister van financiën Maystadt al voor een overname van banken en verzekeraars door bijvoorbeeld Franse, Duitse of Nederlandse conglomeraten als ING of ABN Amro.

Maystadt wil dat de deels aan politieke partijen gebonden financiële sector zich omvormt tot enkele grote bank/verzekeraars naar Nederlands model.

Zonder betrokkenheid van de Generale Maatschappij zijn financieel-economische hervormingen in België feitelijk onmogelijk.

Gemeentekrediet heeft samen met verzekeraar Royale Belge en branchegenoot GBL een belang van 37,75 procent in BBL. Dat zou een fusie vergemakkelijken. Met de deelname van de Generale Bank zou een superbank ontstaan. Intern wordt al gesproken over de GBB: Grote Belgische Bank.

De Nederlandse bank/verzekeraars ING en ABN Amro probeerden enkele jaren geleden tevergeefs vaste voet aan de grond te krijgen in België. (ANP)