Amerikaanse krijgt levenslang in Peru

LIMA, 13 JAN. De Amerikaanse regering heeft kritiek geuit op de wijze van berechting van de Amerikaanse Lori Berenson die donderdag door een een militaire rechtbank in Peru werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens steun aan een marxistische guerrillabeweging.

Zij zou, zich voordoend als journaliste voor Amerikaanse bladen, hebben gewerkt voor de Revolutionaire Beweging Tupac Amaru, na Sendero Luminoso (Lichtend Pad) de belangrijkste guerrillabeweging van het land.

Volgens haar advocaat zal Berenson zo spoedig mogelijk in hoger beroep gaan. De Amerikaanse, die op 30 november werd gearresteerd, moet haar straf uitzitten in de zwaarbewaakte gevangenis Yanamayo in de stad Puno in de Andes. De omstandigheden in Yanamayo, waar veel veroordeelde guerrillaleiders zitten, worden als zeer zwaar omschreven.

De militaire rechtbank in Lima bevond de Amerikaanse schuldig aan vervoer van wapens voor de guerrillastrijders, het huren van een huis in Lima als schuilplaats en verzamelen van gegevens voor een mogelijke aanval op het Peruaanse parlement.

Berenson erkende enkele dagen geleden tijdens een persconferentie lid te zijn van Tupac Amaru (MRTA) en verdedigde de groep als “revolutionairen” die strijden voor de armen in het Zuidamerikaanse land. (Reuter)