Ambtelijk achterhoofd

'De kaart van het ambtelijke achterhoofd', noemt Geert Mak de grote kaart waarmee Maarten Kloos een zegetocht door de media maakt (NRC Handelsblad, 5 december).

Het ambtelijk achterhoofd blijkt daarmee gelukkig behoorlijk doorzichtig. Als Kloos iets bewijst - Mak lijkt dat niet helemaal door te hebben blijkens zijn verwondering over het “stille wenden van Amsterdam” - is het dat we tegenwoordig geen geheime kaarten meer op zak hebben als stedebouwkundigen. Alles is openbaar. Wat we niet hebben is genoeg geld om de burger van week tot week de laatste stand van de plannenmakerij te tonen.

Mak zegt ook dat de kaart van Kloos bewijst dat Amsterdam bezig is zich om te draaien; een stad met een luchthavenfront in plaats van een havenfront. In het licht van wat aan de zuidkant van de stad gaande is zijn IJ-oever, Oostelijk Havengebied en IJburg achterhoedegevechten, zegt Mak.

Zo een wending van noord naar zuid voor Amsterdam signaleren is net zo achterlijk als met de kaart van Troje in de hand op zoek gaan naar de zieleroerselen van Hektor en Achilles. Het zou wel ontzettend dom zijn om aan de IJ-zijde niks te doen, omdat de zuidkant van stad en regio zich stevig roert. Amsterdam ontwikkelt zich aan alle kanten tot een stedelijke regio met meerdere brandpunten. Amsterdam beoogt die ontwikkelingen goed te verknopen met de bestaande stad. Met een compleet nieuwe metro-infrastructuur en nieuwe woongebieden met een openbaar vervoersverbinding met de oude en nieuwe werkgebieden en natuurlijk de binnenstad.

Als de kaart van Kloos iets bewijst is het dat we over de stadsgrenzen heen moeten kijken (en dat we besturen nodig hebben die keuzes maken in plaats van de buit onder de gemeentes verdelen). Misschien toch maar een sterke regioprovincie?

    • Ir. A.W Oskam
    • Dir. Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam