Aanslag in Paramaribo, politie extra waakzaam

PARAMARIBO, 13 JAN. Op een woning in de Fredericistraat in Paramaribo is vrijdagochtend vroeg een aanslag gepleegd met twee handgranaten. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Een bestelauto vloog in brand. Doordat de brandweer snel ter plaatse was is de schade aan de woning beperkt. Volgens de politie zijn een scherfgranaat en een luchtdrukgranaat naar de woning geworpen.

De aanslag is niet opgeëist. Volgens de bewoners, de familie Chirkoet, hebben ze geen vijanden. Wel werkt een van hen bij de NV Rudisa van de miljonair D. Sardjoe, die penningmeester is van de hindostaanse partij VHP, maar of dat verband kan houden met de aanslag is onbekend.

De politie bevestigde vrijdag aan het radiostation ABC dat plannen onderschept zijn om aanslagen te plegen op media, journalisten en nabestaanden van de decembermoorden. Vorige maand besloot het Surinaamse parlement dat deze moorden op vijftien tegenstanders van het toenmalige regime-Bouterse in 1982, alsnog onderzocht dienen te worden. Het onderzoek is politiek omstreden omdat de partij van Bouterse, de NDP, een belangrijke deelnemer is aan de verkiezingen op 23 mei. Donderdagavond werd een bijeenkomst van oppositiepartij DA'91 afgelast omdat de eigenaar van de vergaderzaal bedreigingen had ontvangen. Volgens de politie is op regeringsniveau gesproken over de mogelijke aanslagen en is de waakzaamheid opgevoerd. Tot dusver is geen enkele medium of journalist bedreigd. Maar nabestaanden van de slachtoffers waren volgens een van hen, H. Behr, al in december vorig jaar telefonisch anoniem bedreigd.

De politicus en vakbondsleider Fred Derby heeft de Surinaamse regering deze week opgeroepen internationale steun te vragen voor het nieuwe onderzoek naar de decembermoorden. Internationalisering van het onderzoek naar de moorden zal volgens Derby een steun in de rug zijn voor het Surinaamse vervolgingsapparaat. Derby is de enige van de arrestanten die op 8 december 1982 levend Fort Zeelandia verliet. Hij doet zijn pleidooi voor internationale steun in het weekblad Kompas dat vrijdag in Paramaribo verscheen. Hij vindt dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zeker in aanmerking komt om dergelijke steun aan Suriname te geven.