Zonder pyjama op reis

Emmanuel Carrère, La classe de neige, Uitg. P.O.L., ƒ 33,60.

'Lange tijd, tot op de dag van vandaag, bleef Nicolas zich afvragen wat nu precies de laatste woorden waren die zijn vader tegen hem gezegd had.' Dit is de openingszin van een knap geconstrueerde, spannende psychologische thriller, die terecht werd bekroond met de op één na oudste literaire prijs van Frankrijk, de Prix Fémina.

De 37-jarige Emmanuel Carrère, zoon van historica en lid van de Académie Française Hélène Carrère d'Encausse, had al zeven titels op zijn naam staan. Zijn boeken lijken geïnspireerd door het fantastische, het absurde en het angstaanjagende. Zijn personages worden geconfronteerd met onverklaarbare crisissituaties. In zijn debuutroman Bravoure (1985) bijvoorbeeld speelt Frankenstein de hoofdrol. La moustache (1986) gaat over een man die zijn snor afscheert, terwijl vervolgens iedereen om hem heen beweert dat hij er nooit een gehad heeft.

Carrère schrijft ook scenario's voor film en televisie. Zijn nu bekroonde roman La classe de neige, gebaseerd op een fait divers, zou zich uitstekend lenen voor een verfilming. De schrijfstijl is eenvoudig, de dialogen zijn helder en de plot is sterk. De jongen waar het allemaal om draait, de achtjarige Nicolas, is genoemd naar de gelijknamige stripheld van Sempé en Goscinny. Een verdere overeenkomst is er echter niet, want voor de kleine Nicolas uit het boek valt er bijzonder weinig te lachen. De jongen is onzeker en wordt gekweld door allerlei angsten. Hij heeft eigenlijk geen vriendjes in de klas waarmee hij voor twee weken op excursie gaat naar een wintersportplaatsje in de bergen. Nicolas wordt door zijn ouders beschermd opgevoed. Uit vrees voor een ongeluk mag hij bijvoorbeeld niet met de andere kinderen met de schoolbus reizen, maar wordt hij door zijn vader met de auto naar het chalet in de bergen gebracht. Hierdoor wordt de toch al buitengesloten Nicolas het mikpunt van spot. Als zijn vader ook nog wegrijdt zonder zijn tas met kleren uit de kofferbak te hebben gehaald, is wel duidelijk dat de twee weken in de sneeuw voor hem een beproeving zullen zijn. Enkele dagen later verdwijnt er een kleine jongen uit de buurt. Nicolas bevuilt een geleende pyjama, vlucht wanhopig de sneeuw in. Zijn angst en fantasie smelten samen tot een nachtmerrie die de lezer al vanaf de eerste pagina voelde aankomen.

    • Margot Dijkgraaf