Tussen Groenland en Nieuw Guinea

Hoeveel verschillende gerechten bestaan er? Over de hele wereld, Groenland en Papua-Nieuw Guinea meegerekend. Ontelbaar, je zou ze zelfs in duizend jaar nog niet op kunnen eten. Soms zijn ze erg ingewikkeld, zoals een Spaanse paella van rijst met saffraan en allerlei soorten vis. Vaak heel eenvoudig, zoals de warme boterham met banaan en pindakaas waar Elvis Presley zo dol op was.

Zo simpel dat het eigenlijk niets anders is dan warme aubergine met koude yoghurt is Turkse 'warme aubergine met koude yoghurt'.

Snij zo'n mooie donkerpaarse halve aubergine in dunne plakken. Wrijf die aan beide kanten in met zout en laat ze een half uur uitlekken. Dep met keukenpapier het eraan hangende water eraf en wrijf ze nu, weer aan allebei de zijden, in met gemalen rode cayennepeper.

Plakken aubergine roosteren. Dat wil zeggen: zonder boter of olie vijf minuten verwarmen in een koekepan die een anti-aanbaklaag heeft. Ze krijgen een wat andere kleur en worden ook een beetje kleiner. Dat is alles.

Hete schijven aubergine op een warm bord leggen en links (aan de kant van het ijzige Groenland) wat koude yoghurt ernaast. Het klopt nu helemaal want aan je rechterhand heb je het smoorhete Nieuw Guinea en jijzelf met je Turks hapje zit daar, warm en koud tegelijk, precies tussenin.

    • Philip Mechanicus