Tsjetsjenen nog met gijzelaars aan grens

MOSKOU, 12 JAN. Russische militairen zijn vanmiddag begonnen met de evacuatie van vrouwen en kinderen die in de buurt wonen van de plaats waar de bussen staan met de gijzelaars die door Tsjetsjeense commando's worden vastgehouden. Volgens het persbureau Reuter worden de vrouwen en kinderen uit het dorp Sovjetskojo met bussen weggevoerd naar veiliger plaatsen.

Eerder waren er weer meer troepen en pantservoertuigen samengetrokken rond de bussen. De onderhandelingen over een oplossing van de gijzelingsactie door Tsjetsjenen in de Kaukasus gingen intussen door, maar zaten vandaag rond het middaguur nog steeds vast.

De ongeveer 250 gewapende Tsjetsjenen willen hun naar schatting 200 gijzelaars ruilen voor 'eerlijke' politici en journalisten en de garantie van een veilige thuisreis. De Russische autoriteiten eisen echter onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars.

Het afgelopen etmaal is er nauwelijks verandering gekomen in de situatie in Pervomajskoje, het dorpje aan de grens tussen Tsjetsjenië en de Russische deelrepubliek Dagestan, waar sinds woensdagmorgen elf autobussen met Tsjetsjenen en hun gijzelaars zijn omringd door Russische troepen. Een deel van de gijzelaars komt uit Kizljar, waar de gijzeling dinsdag begon; anderen zijn bewoners van Pervomajskoje en 37 gijzelaars zijn leden van de oproerpolitie die woensdag gevangen werden genomen.

Van de 37 politiemannen hebben er gisteren vier weten te ontsnappen, zo meldt het persbureau Itar-Tass. Eén gijzelaar zou bij een ontsnappingspoging om het leven zijn gekomen. Het zou gaan om een man die een wapen wist te bemachtigen en daarmee twee Tsjetsjenen doodschoot.

De leider van de Tsjetsjeense actie, Salman Radoejev, zei gisteravond te zullen doorgaan “tot de laatste kogel, tot de laatste druppel bloed.” Maar hij stelde ook voor de vrouwen en kinderen onder de gijzelaars vrij te laten in ruil voor het gezelschap van journalisten, medewekers van hulporganisaties en 'eerlijke' politici. Die zouden de Tsjetsjenen als menselijk schild moeten vergezellen op hun reis door Tsjetsjenië.

Een van de door Radoejev met name genoemde 'eerlijke politici', de nationalistische generaal Aleksandr Lebed, heeft zijn medewerking al geweigerd: “Wat denkt dat haantje wel, dat hij mij orders kan geven?”.

De Russische autoriteiten hebben vanaf het begin onderstreept dat zij de Tsjetsjenen niet ongestraft willen laten gaan. Maar generaal Aleksandr Michailov, woordvoerder van de contraspionagedienst FSB en leider bij de poging de gijzeling te beëindigen, zei vanmorgen een bloedbad te willen vermijden en een compromis te willen bereiken.