Tafeltennissers bereiken tweede ronde

ROTTERDAM, 12 JAN. Tafeltennissters Mirjam Hooman en Gerdie Keen hebben zich in Manchester geplaatst voor de tweede ronde van het olympisch kwalificatietoernooi. Hooman won vanmorgen haar laatste groepswedstrijd en eindigde zonder setverlies als winnaar in groep vijf. Als beide speelsters in het vervolg van het toernooi in een van de groepen van zes bij de bovenste twee eindigen, vergezellen zij de al gekwalificeerde Bettine Vriesekoop naar de Olympische Spelen in Atlanta.

Bij de mannen bereikte Trinko Keen de tweede ronde. De nummer dertien van de Europese ranglijst won in groep drie ook zijn derde wedstrijd. De Witrus Jevgeny Tsjetsjenine met 21-15, 21-14 en 21-15 aan de kant gezet. Daarmee is Keen onbereikbaar voor zijn groepstegenstander van vandaag, de Turk Yaldiz. Ook Danny Heister bleef op de tweede wedstrijddag ongeslagen. De Nederlands kampioen is na drie overwinningen echter nog niet zeker van een plaats in de tweede ronde.

Gerdie Keen moest in haar tweede duel van het toernooi als eerste Nederlandse een game afstaan tegen de Tatiana Stofblat uit Israel. De voormalige Russin won de derde set met 21-14 nadat Keen de eerste twee sets overtuigend op haar naam had geschreven. In de vierde set besliste Keen de partij. “Als ik morgen in de laatste poulewedstrijd ook nog van Andrea Holt kan winnen, ben ik heel tevreden”, zei Keen na afloop.

Ook Mirjam Hooman vervolgde haar goede spel van de openingsdag. Ze deklasseerde Veronika Pavlovitsj uit Wit-Rusland met 21-9 en tweemaal 21-14 en plaatste zich door de zege eveneens voor de volgende ronde. Ook het duel met de Tsjechische Jana Dobesova om de eerste plaats won ze vanmorgen overtuigend: 21-16, 21-13 en 21-10.

Hooman denk dat haar goede spel vooral te maken heeft met haar ontspannen voorbereiding. “Een maand geleden ben ik een week op vakantie geweest naar Israël en heb de Open Zweedse laten lopen. Misschien als ik op dat toernooi heel goed had gespeeld, had ik de Europese Top-12 gehaald, maar ik vind het nu veel belangrijker dat ik rust neem. Vroeger had ik die vakantie nooit opgenomen.”

Als Gerdie Keen zich niet voor Atlanta plaatst, bestaat de kans dat de soepele opstelling Engel zijn eigen plaats in de olympische ploeg kost. Keen is de enige die geen eigen coach heeft. Trinko Keen (Rieken), Heister (Noël) en Hooman (Kantebeen) hebben wel ieder een eigen begeleider.

Engel geeft ook in Manchester de voorkeur aan een rol op de achtergrond. “De spelers moeten in het middelpunt staan, niet ik. Mijn beroepsopvatting is dat je jezelf onzichtbaar moet maken. Pas dan ben je goed bezig. De werkwijze zoals die nu is, levert wel resultaten op. Je moet als bondscoach ook brood willen bakken en niet alleen rozijnen willen eten.”