Spijkerkwartier niet tevreden met nieuwe politiepost

ARNHEM, 12 JAN. 's Middags werd er een nieuwe politiepost geopend, 's avonds trok de wijk weer de straat op. De bewoners van het door drugsoverlast geplaagde Spijkerkwartier geloven niet dat een politiepost in de wijk de problemen zal wegnemen.

De politie zelf gelooft dat trouwens ook niet. “Een dergelijke post kan een bijdrage leveren aan de veiligheid in de wijk, met de nadruk op kan. Het werkt alleen als alle betrokkenen - politie, gemeente en bewoners - de schouders eronder zetten, zo zei politiecommissaris M. Daniel gistermiddag bij de officiële opening van de politiepost bij het Velperpoortstation. De post bevindt zich tussen de probleemwijken Klarendal, Spijkerkwartier en Molenbeke, en vormt een permanent onderkomen voor de zeven gebiedsagenten van de wijken. Bij toerbeurt is er telkens in ieder geval één agent in de post aanwezig.

Het idee van de post is afkomstig van de Nederlandse Spoorwegen, die al langere tijd grote moeite hebben het Velperpoortstation toegankelijk te houden voor de gewone reiziger. Het station, aan de kop van de Steenstraat, stijf tegen het Spijkerkwartier, is een geliefd onderkomen van drugsverslaafden en daklozen. Het is, zo zei business manager NS Stations Oost-Gelderland T. van Haaf, daarom ook het enige kleine station in Nederland met camerabewaking. Volgens de NS zou het onderkomen van de Studentenvoorlichting, dat zich op het station bevindt, heel goed omgebouwd kunnen worden tot politiepost. Toen de Spoorwegen een suggestie van dien aard bij de gemeente deden, was de zaak snel rond.

Burgemeester Scholten toonde zich gistermiddag enthousiast. “Waar vind je de politie zo dicht bij de mensen? Dit is toch wat we allemaal willen: meer blauw op straat en in de wijk. Een betere plek dan hier wordt nergens gevonden. Het opgewekte toespraakje van de burgemeester werd regelmatig vocaal begeleid door schamper gesis van een aantal uitgenodigde buurtbewoners, die Scholten al te enthousiast vonden. “Dit helpt natuurlijk weinig tot niets tegen de drugsoverlast, zo zei een bewoner. “De politie heeft zich nog niet omgedraaid, of ze staan alweer te handelen en overlast te bezorgen.”

's Avonds bleek dat de bewoners weinig vertrouwen hebben in de politiepost. Een groep van zo'n honderd actievoerders trok opnieuw de straat op - voor de vijfde keer in zes weken tijd - om te protesteren tegen de overlast van drugsverslaafden, prostitutieverkeer en prostituées in de wijk. Voor het eerst verlieten ze daarbij hun eigen wijk: een toegangsweg tot de binnenstad werd zo'n half uur afgesloten, hetgeen op deze koopavond tot files leidde. De actie zorgde verder niet voor problemen.

Over twee weken zal het college van burgemeester en wethouders van Arnhem het plan presenteren waarmee de drugsproblemen in het Spijkerkwartier aangepakt moeten worden. Het plan is een reactie op de toenemende ontevredenheid van de inwoners van het Spijkerkwartier, Arnhems meest beruchte hoerenbuurt en “een riool met allerlei gespuis”, zoals een bewoner het verwoordt. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de 4.300 bewoners afgelopen jaar verbaal of fysiek is bedreigd door drugsverslaafden. Nog eens een kwart heeft inmiddels serieuze verhuisplannen. Van de duizend drugsgebruikers die Arnhem telt, veroorzaken er tweehonderd overlast, voornamelijk in het Spijkerkwartier.