Spanje: Hof eist borg voormalig minister in moordzaak

MADRID, 12 JAN. Het Spaanse hooggerechtshof heeft vanochtend een borgsom van 15 miljoen peseta's (200.000 gulden) of de preventieve hechtenis geëist van de voormalige minister van binnenlandse zaken José Barrionuevo. Zijn partij, de regerende socialistische PSOE, heeft inmiddels verklaard garant te staan voor de borgsom.

Barrionuevo wordt verhoord over zijn rol in de GAL-doodseskaders die in de jaren tachtig actief waren in de “vuile oorlog” tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Barrionuevo heeft volgens een aantal getuigenverklaringen meegewerkt aan de GAL-eskaders. De vaststelling van een borgsom betekent dat Barrionuevo door justitie als een serieuze verdachte wordt beschouwd in het onderzoek. Daarmee komt de affaire tot op het hoogste niveau van de Spaanse ministerraad.

Deze nieuwe stap in het GAL-onderzoek, waarin inmiddels een vijftal hoge veiligheidsambtenaren en socialistische politici toegeven meegewerkt te hebben aan de doodseskaders tegen de ETA, vormt een zware slag voor de PSOE van premier Felipe González. In de gelederen van de partij was er op gerekend dat de rechters Barrionuevo zonder enige vorm van borg op vrije voeten zou laten. Met in het vooruitzicht verkiezingen in maart, hebben de kopstukken van de socialistische partij de afgelopen weken voortdurend hun steun aan Barrionuevo uitgesproken. Barrionuevo staat op een hoge plaats op de kieslijst voor de landelijke verkiezingen begin maart. Premier González liet gisteren in een van zijn schaarse televisiegesprekken reeds weten dat zijn partij de voormalig bewindsman zal blijven steunen, wat de rechters ook beslissen. “Ik geloof in zijn onschuld”, aldus González.

Barrionuevo was zes jaar lang minister van binnenlandse zaken en geldt als een vertrouweling van González. De periode dat hij minister was valt samen met de aktiviteiten van de GAL. Deze schimmige terreurgroep binnen het politie-apparaat pleegde in de periode 1983 tot en met 1987 aanslagen op vermeende ETA-terroristen die zich in Zuid-Frankrijk ophielden. Daarbij werden zeker 27 mensen omgebracht. Een groot aantal van de GAL-slachtoffers bleek evenwel niets met de ETA te maken te hebben.

Hoewel de aanslagen en ontvoeringen werden uitgevoerd met behulp van huurlingen, hebben inmiddels hoge politie-functionarissen bevestigd dat zij meewerkten aan de organisatie. Tot de verdachten in een ontvoeringszaak van de GAL behoort ook voormalig staatssecretaris Rafael Vera. Vera is gedurende het onderzoek vrij, doordat de socialistische partij een borgsom van 200 miljoen peseta (ruim 1,3 miljoen gulden) voor hem heeft betaald. Premier González heeft tot dusver alle strafrechtelijke, maar ook politieke verantwoordelijkheid voor de GAL-affaire van de hand gewezen.