Sopraan ontkent lidmaatschap van nazi-partij

ZÜRICH, 12 JAN. De sopraan Elisabeth Schwarzkopf ontkent ooit in het bezit te zijn geweest van een lidmaatschapskaart van de NSDAP. Ze zegt dat in een verklaring als reactie op het pas verschenen boek An Aryan and her aria' s van de Britse auteur Alan Jefferson. Daarin wordt Schwarzkopf aangewreven naast enthousiaste nazi-sympathieën ook lid te zijn geweest van Hitlers partij. Volgens Jefferson had ze lidmaatschapsnummer 7548960.

Schwarzkopf (80), die nu in Zumikon bij Zürich woont, geeft toe in 1940 het lidmaatschap te hebben aangevraagd om aan het werk te kunnen blijven. Maar ze zegt dat ze nooit als lid is toegelaten. Schwarzkopf zegt dat de Opera in Berlijn en haar vader erop aandrongen het lidmaatschap aan te vragen. Haar vader, die als lid was geweigerd, kon daarna zijn werk niet meer doen en wilde zijn dochter dat lot besparen. (AFP)