Sleeën van je eigen berg; Sneeuw in Amerika

Deze week is er in het oosten van Amerika zoveel sneeuw gevallen dat alles stil kwam te liggen.

De vliegvelden gingen dicht, auto's kwamen vast te zitten en zelfs de bulldozers konden de sneeuwval niet bijhouden. Op sommige plaatsen viel er wel 6 centimeter per uur. In totaal lag er na de sneeuwstorm 75 centimeter. Omdat de wegen vol sneeuw lagen bleven veel mensen thuis. Ze konden niet in kantoren, banken en winkels gaan werken. Die waren op maandag en dinsdag dus bijna allemaal dicht. Sommige mensen kwamen buiten en zagen op de plaats waar hun auto stond alleen nog maar een grote bult. Gauw begonnen ze te graven en daaronder vonden ze gelukkig hun auto terug. Ze mochten er echter niet mee gaan rijden want alle wegen moesten open blijven voor politie, brandweer en ziekenwagen.

In New York gingen ook alle scholen en universiteiten twee dagen dicht. Kinderen bouwden iglo's en reuzesneeuwmannen. De sneeuwhopen langs de stoepranden waren soms zo hoog dat iedereen een berg voor zijn deur had om vanaf te sleeën. In de grote, brede straten veegden bulldozers de sneeuw naar de hoeken waar ze het opstapelden tot wel acht meter hoog. Omdat er in New York altijd veel toeristen zijn, zag je direct groepjes mensen boven op de bergen klimmen terwijl er beneden iemand een foto maakte. Als je toevallig langsliep, gaven ze jou het fototoestel en rende iedereen de sneeuwberg op. Toen ze in sommige kleinere straten de sneeuw wilden gaan opruimen, wisten ze niet waar ze die moesten laten. Als je al jouw sneeuw voor de deur van je buurman veegt weet hij meteen wie het heeft gedaan en de berg voor zijn huis is zo hoog dat hij niet eens meer zijn deur kan opendoen. Het handigst is natuurlijk een föhn op batterijen om alle sneeuw te laten smelten maar daar heb ik nog niemand mee gezien.

Je kon deze week geen radio of televisie aanzetten of iedereen begon over het weer. Iedereen doet alsof het vreselijk is, maar het is ook wel spannend. Eindelijk gebeurt er weer eens iets onverwachts in plaats van altijd maar gewoon hier en daar een bui met af en toe regen. Amerikaanse nieuwslezers en weermannen worden enorm opgewonden als het heel heet is, of heel koud of als er veel sneeuw valt en veel overstromingen zijn.

Taxichauffeurs in New York verdienen weinig dus ze moeten veel werken. Ook tijdens de storm reden ze door de straten. Hier op de hoek kwam er eentje vast te zitten. De chauffeur was een man uit India die niet gewend was aan sneeuw. Hij dacht dat hij door keihard gas te geven wel los kon komen maar zijn wielen slipten als doldraaiende bromtollen. Met z'n vieren hebben we hem losgeduwd en toen was hij zo blij dat hij briefjes van vijf dollar wilde uitdelen. Iedereen begon te lachen want het was een kleine moeite en je gaat toch geen geld aannemen van zo'n arme chauffeur!

De sneeuwstorm die nu in Amerika heeft gewoed was erger doordat het zo koud was. Vlak voor de sneeuw begon te vallen vroor het aan de kust 20 graden en verder het land in was het zelfs wel dertig graden onder nul. Sneeuw die valt bij een temperatuur van min 34 graden is twee keer zo wollig en luchtig als sneeuw die bij min 23 graden valt. Dezelfde hoeveelheid water zorgt als het kouder is voor een veel dikker pak. Dit weekend komt er nog een kleiner stormpje deze kant op. De grote storm is dan inmiddels boven de Atlantische Oceaan en drijft verder naar het oosten. Met een beetje geluk maakt hij de oversteek in een week en is er in de wolken nog wat sneeuw voor Nederland over.

    • Lucas Ligtenberg