Rechter wijst verzoek opname tbs-kliniek af

DEN HAAG, 12 JAN. De president van de Haagse rechtbank, A. van Delden, gaat niet in op het verzoek van een 36-jarige gedetineerde in het huis van bewaring in Sittard die gisteren in een kort geding opname in een tbs-kliniek probeerde af te dwingen. Vanmorgen bepaalde de president dat de man niet eerder aan de beurt zal zijn dan anderen die ook op de wachtlijst staan.

De man is 42 dagen geleden in hongerstaking gegaan om zijn eis kracht bij te zetten. Hij heeft te kennen gegeven dat ook als zijn toestand kritiek wordt, hij geen kunstmatige voeding toegediend wil krijgen. Een psychologisch onderzoek stelt dat de man een ernstige gedragsstoornis heeft en agressief wordt als hij zijn zin niet krijgt. Volgens zijn advocaat, A. van der Biezen, zal de man binnen afzienbare tijd overlijden. Hij vroeg de rechter om een directe plaatsing in een tbs-kliniek of een schriftelijke verklaring van Justitie dat dat binnen zes maanden zal gebeuren.

In Nederland wachten op dit moment 136 gedetineerden in huizen van bewaring op een plaats in een tbs-kliniek. In de zeven klinieken is voor hen geen plaats. Het grote probleem is dat er steeds vaker gevangenisstraf met tbs wordt opgelegd en dat er steeds minder patiënten de klinieken ook werkelijk verlaten. Volgens de advocaat van de staat, C. Bitter, zorgt Justitie wel degelijk voor nieuwe plaatsen, maar kan zij niet het probleem van de wachtlijsten op korte termijn oplossen. De laatste jaren zijn er ongeveer tweehonderd behandelplaatsen bijgekomen. In 1998 zullen nog 210 nieuwe plaatsen worden gerealiseerd.

De gedetineerde die in hongerstaking is gegaan werd op 1 december 1993 wegens doodslag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf met tbs. Op 2 december 1995 kwam een einde aan de gevangenisstraf en werd de man overgeplaatst naar het huis van bewaring in Sittard in afwachting van een plaats in een kliniek.