Piercingcomplicaties

Een ringetje of bedeltje door schaam-, boven- of onderlip is de laatste jaren populair. Ook tepel, navel, eikel en neusvleugel zijn favoriete plaatsen voor een piercing. Bij deze doorboringen met edelmetalen ringetjes en kettinkjes raakt huid beschadigd die eigenlijk bedoeld is als verdediging tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers. Maar ook dieper gelegen bloedvaten en zenuwen kunnen worden geraakt.

De landelijke gezondheidsinspectie vindt dat ook buiten Amsterdam de doorboorwerkplaatsen op grond van de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid richtlijnen voor hygiënisch werken moeten krijgen. Het probleem van de clandestiene verdovingen gaat de inspectie uit de weg door op te merken dat de anesthetica uitsluitend op recept van een arts uit een apotheek kunnen worden geleverd. Daarbij in het midden latend of er artsen zijn die er recepten voor uitschrijven, of dat er een clandestien circuit van anesthetica bestaat. De inspectie ontraadt overigens het laten aanbrengen van invasieve versieringen vanwege de gezondheidsrisico's.

    • Wim Köhler