Peter Knegjens

De vroegere reporter en presentator Peter Knegjens is gisteravond op 79-jarige leeftijd overleden in het verpleegtehuis Amstelhof in Amsterdam. Hij was vooral in de jaren zeventig bekend door zijn kleurrijke taalgebruik en de snelheid waarmee hij sprak. Sommige van zijn standaarduitdrukkingen ('Aju paraplu', 'Grote klasse') werden opgenomen in de Nederlandse omgangstaal.

Knegjens begon zijn loopbaan kort na de oorlog als organisator van sportmanifestaties voor het Niwin, de welzijnsorganisatie voor Nederlandse soldaten in Indië. In 1947 werd hij radioverslaggever en een jaar later kreeg hij bekendheid door zijn reportages over de successen van Fanny Blankers-Koen op de Olympische Spelen in Londen. Sindsdien was Knegjens voornamelijk werkzaam in de public relations.

In de jaren zeventig verscheen de met een martiale snor gesierde Peter Knegjens als presentator van de Wie-kent-kwis, maar zijn optreden was voor de AVRO-televisie al snel te onaangepast. Hij werd vervangen door Fred Oster, maar bleef een bekende Nederlander die talloze radio- en tv-uitzendingen opsierde met zijn vindingrijke formuleringen.