Ontslagen De Mos stapt naar rechter

ROTTERDAM, 12 JAN. Aad de Mos vecht zijn ontslag bij de Duitse voetbalclub Werder Bremen aan. De trainer-coach kreeg dinsdag zijn congé bij de Bundesligaclub maar heeft twee advocaten in de arm genomen om het bestuursbesluit ongedaan te maken. Gisteren heeft het advocatenduo, mr. Knoops uit Amsterdam en mr. Prinz uit Bremen, een civiele procedure in gang gezet. De raadsmannen eisen dat De Mos met onmiddellijke ingang weer wordt aangesteld als trainer-coach, met doorbetaling van zijn salaris.

Werder krijgt nog kans op de eisen te reageren, waarna de rechter vermoedelijk binnen twee weken uitspraak doet. Manager Willi Lemke heeft al laten weten dat van een rentree van de ontslagen oefenmeester geen sprake kan zijn. De juridische poging van de 48-jarige coach lijkt bedoeld om de afkoopsom te verhogen. Duitse media speculeren op een bedrag van meer dan één miljoen gulden.

De Mos' advocaten Knoops en Prinz lieten woensdag een brief bezorgen bij manager Lemke. Ze lieten daarin weten dat het ontslag volgens het Duitse recht niet rechtsgeldig is. “In de ontslagbrief van De Mos stond dat hij is weggestuurd omdat zijn uitspraken in Der Spiegel van 18 december het aanzien van de club hebben geschaad en daardoor het vertrouwen tussen partijen is geschonden. Volgens het Duitse recht dient in zo'n geval ontslag te volgen binnen veertien dagen. Dat is niet gebeurd”, aldus Knoops.

Bovendien houdt De Mos vol dat hij de omstreden uitspraken nooit gedaan heeft. Knoops: “De club heeft van De Mos geëist dat hij de vermeende uitspraken zou aanvechten. Dat heeft hij gedaan, maar kennelijk heeft het bestuur van Bremen niet de zorgvuldigheid betracht op de uitspraak te wachten.” Der Spiegel verloor woensdag het kort geding dat De Mos had aangespannen en moet binnenkort op last van de rechter een rectificatie afdrukken.

Manager Lemke heeft woensdagavond nog contact gezocht met Prinz om tot een schikking te komen. De advocaat is daarop niet ingegaan. Volgens Knoops is De Mos onder druk van de Duitse media alsnog ontslagen, nadat Lemke eerder meerdere keren zijn vertrouwen had uitgesproken in de Nederlandse trainer.