Midden- en kleinbedrijf wil zaken doen met Israel

DEN HAAG, 12 JAN. Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf ziet grote mogelijkheden om zaken te doen met Israel. Om de mogelijkheden daartoe te vergroten, ondertekenen voorzitter Kamminga van de ondernemersorganisatie MKB Nederland en zijn collega van de Israëlische zusterorganisatie volgende week in bijzijn van premier Kok een samenwerkingsovereenkomst in Tel Aviv.

De overeenkomst behelst training van en informatie aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (vooral kleine metaalbedrijven) die hun vleugels naar Israel willen uitslaan. Bovendien gaat er in de komende maanden twee keer een handelsmissie vanuit Nederland naar Israel en komen er twee Israelische missies naar ons land. De universiteit van Haifa en de Hanze-Hogeschool in Groningen werken aan het project mee. Voor de eerste missie hebben zich reeds twintig bedrijven uit Friesland, Groningen en Drenthe aangediend.

Het totale project duurt twee jaar. De kosten, circa 750.000 gulden, worden gedragen door de Kamers van Koophandel, het structuurfonds voor het noorden van het land en de ABN Amro-bank. Als het experiment slaagt, wil MKB Nederland het uitbreiden naar andere landen.

Veel kleine en middelgrote bedrijven zijn nog zeer huiverig om de grens over te gaan, aldus Kamminga. “Zij zijn onzeker, hebben geen deskundigheid en zijn vaak onvoldoende voorbereid.” Daarbij komt dat de noodzaak voor export momenteel niet dringend aanwezig is omdat de Nederlandse economie goed draait.

Toch ontkomt ook het Nederlandse midden- en kleinbedrijf niet aan de internationalisering van de economie, meent Kamminga. Israel biedt volgens hem grote mogelijkheden; niet alleen in het land zelf, maar ook als “poort naar de rest van het Midden-Oosten”. MKB Nederland wil zich tevens inzetten voor de economische ontwikkeling van de Palestijnse Gazastrook. Kamminga voert daarover volgende week besprekingen met vertegenwoordigers van zijn Israelische zusterorganisatie. “Wij willen kennis beschikbaar stellen aan de opbouw van het midden- en kleinbedrijf in de Gazastrook”, aldus Kamminga.(ANP)