Meerderheid in Tweede Kamer achter Sorgdrager

DEN HAAG, 12 JAN. Minister Sorgdrager (justitie) zegt dat er “geen sprake van” is dat zij de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd over de motieven voor het ontslag van de Amsterdamse procureur-generaal Van Randwijck. Dit heeft de minister de Kamer gisteravond per brief meegedeeld. De Kamer neemt in meerderheid genoegen met de uitleg van de minister.

Met haar brief reageerde Sorgdrager op een bericht gisteren in de Volkskrant. Daarin werd gezegd dat niet het disfunctioneren de reden was voor het ontslag vorig jaar van Van Randwijck, zoals de minister eerder aan de Kamer liet weten, maar de wens van het ministerie het aantal procureurs-generaal terug te brengen van vijf naar drie.

Volgens Sorgdrager heeft procureur-generaal Docters van Leeuwen, de hoogste baas van het openbaar ministerie, wel met Van Randwijck gesproken over opstappen in het kader van een reorganisatie, maar weigerde hij dit. Uiteindelijk werd de Amsterdamse PG ontslagen wegens zijn slechte functioneren, aldus Sorgdrager. Volgens haar was geen sprake van het terugbrengen van het aantal PG's van vijf naar drie, maar van een andere opzet waarin Van Randwijck niet paste.

Het Tweede-Kamerlid Kalsbeek (PvdA) zei vanochtend de brief van de minister te beschouwen als “een goede aanvulling” op wat zij eerder had gezegd. Volgens Kalsbeek kan Sorgdrager niet het verwijt worden gemaakt dat ze de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd.

VVD'er Korthals zei de minister “het voordeel van de twijfel” te geven. D66, de partij van Sorgdrager, liet gisteren al weten achter de minister te blijven staan. Dat geldt niet voor de oppositie. Van der Heijden (CDA) vindt dat de minister haar antwoorden “verstopt in cryptogrammen en raadsels” en dat ze de Kamer niet goed heeft ingelicht.

Sorgdrager zei gisteravond op de radio de indruk te hebben dat er een actie tegen D66-ministers gaande is. Kamerleden ontkenden dit vanochtend.

In een gesprek met Van Randwijck op 13 april maakte Docters van Leeuwen hem duidelijk dat hij een andere bemanning van de vijfkoppige PG-staf wilde. Een voorzitter, een administratief persoon, een of twee mensen die zich inhoudelijk met strafrechtelijke handhaving bezighouden en een hoofdofficier, zo blijkt uit de brief van Sorgdrager. Het is volgens de minister onjuist daaruit te concluderen dat het college van vijf naar drie moet worden teruggebracht.

De Kamer debatteert woensdag over de kwestie in een door GroenLinks aangevraagd spoeddebat.