'Jakarta weet waar ontvoerders zijn'

JAKARTA, 12 JAN. Het hoofdkwartier van het Indonesische leger in Irian Jaya is nauwkeurig op de hoogte van de identiteit en de verblijfplaats van de groep Papua-rebellen die maandag 24 mensen, onder wie elf leden van een wetenschappelijke expeditie, ontvoerden in het centrale bergland van Indonesië's oostelijkste en minst toegankelijke provincie.

In een telefonisch vraaggesprek met deze krant zei brigadier-generaal Amir Syarifuddin, chef-staf van de Indonesische strijdkrachten (ABRI) in de provinciehoofdstad Jayapura, vanochtend zeker te weten dat de 24 zijn ontvoerd door een groep guerrilla-strijders van de Organisatie Vrij Papua (OPM) onder leiding van een plaatselijke sterke man, Kelly Kwalik. Volgens generaal Amir weten zijn manschappen waar de groep zich ophoudt. De militairen zouden vandaag proberen contact te maken met de ontvoerders in de buurt van Yigi, een bergdorp 25 kilometer van Mapunduma, aan de Le Coq D'Armandvillerivier, zo genoemd naar een in die streken vermoorde missionaris.

Onder de ontvoerde expeditieleden bevinden zich twee Nederlanders: Mark van der Wal, staflid van het Wereld Natuurfonds (WWF), en Martha Klein, medewerkster van de VN-organisatie UNESCO. Zij werden op 8 januari samen met vier Britse biologen, een Duitse WWF-medewerker en zeventien Indonesiërs ontvoerd in het gehucht Mapunduma, in het uiterste noorden van het Lorentzpark, een natuurreservaat in het ontoegankelijke hart van Irian Jaya.

De generaal onderstreepte dat zijn manschappen opdracht hebben de ontvoeringszaak geweldloos af te handelen. “Via ons informantennetwerk ter plaatse zullen we hun laten weten dat ze met rust worden gelaten als ze de gijzelaars ongedeerd laten gaan”, aldus Syarifuddin.

Het hoofd woordvoering van ABRI, brigadier-generaal Suwarno Adiwijoyo, gaf gisteravond tijdens een persconferentie in Jakarta blijk van een opmerkelijk zelfvertrouwen. “We gaan de gijzelaars bevrijden', aldus de generaal, “en we staan borg voor hun veiligheid”.

Gisteren arriveerde kolonel Ben de Mars, die als defensie-attaché is verbonden aan de Nederlandse ambassade te Jakarta, in Irian Jaya in gezelschap van twee Britse collega's en een Duitse. Brigadier-generaal Amir Syarifuddin zei dat de diplomaten vandaag met zijn toestemming zijn afgereisd naar Wamena, een plaatsje in de Baliemvallei. Dit is het enige stadje in het centrale bergland, 150 kilometer ten oosten van de plek waar de ontvoerders zich zouden ophouden. “De diplomaten mogen gerust inlichtingen inwinnen”, aldus Amir, “als ze zich maar niet bemoeien met onze operatie, want dat is te riskant”. Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade zei dat De Mars in Wamena is om “toe te zien op een vreedzame afwikkeling van de ontvoeringszaak”.

Een OPM-balling in Sidney, John Ondawame, eiste vandaag tegenover de Australische radio de ontvoeringsactie op voor zijn beweging, die streeft naar een onafhankelijk 'West-Papua'. Zijn claim lijkt echter te berusten op een veronderstelling, niet op een rechtstreeks mandaat van de ontvoerders. “Er is geen twijfel mogelijk: dit is een OPM-actie. Het gebied in kwestie wordt namelijk gecontroleerd door een gewapende OPM-groep onder leiding van Kelly Kwalik”, aldus Ondawame. Hij gaf toe niet op de hoogte te zijn van de eisen van de ontvoerders, maar zei “aan te nemen” dat de guerrillastrijders “internationale aandacht willen voor de zaak van een vrij West-Papua”.

    • Dirk Vlasblom