Hof Israel staat geweld bij ondervraging toe

JERUZALEM, 12 JAN. Het Israelische Hooggerechtshof heeft gisteren toestemming gegeven voor het gebruik van 'fysiek geweld' bij de ondervraging van een Palestijnse gevangene die betrokken zou zijn bij de voorbereiding van een zelfmoordaanslag vorig jaar januari. Het is de eerste keer dat het Hof fysiek geweld bij een ondervraging toestaat. Bij de aanslag bij Beit Lid, nabij Netanya, kwamen 21 Israeliërs, vooral soldaten, om het leven.

Eerder had een rechtbank de Israelische veiligheidsdienst, de Shin-Beth, verboden om geweld te gebruiken bij de ondervraging van de Palestijn Abed al Balbisi. Het Hooggerechtshof besloot die uitspraak naast zich neer te leggen omdat “er een grote mate van waarschijnlijkheid bestaat dat de verdachte over informatie beschikt met betrekking tot mogelijke aanslagen in Israel in de nabije toekomst”. “We kunnen alleen maar aannemen dat er door het verkrijgen van die informatie levens gered kunnen worden”, aldus de uitspraak van het hof die gisteren openbaar werd gemaakt door het ministerie van justitie.

Volgens bronnen bij de Shin-Beth heeft de Palestijn, die lid zou zijn van de Islamitische Jihad, toegegeven dat hij drie bommen voor de zelfmoordactie van 22 januari vorig jaar had vervaardigd. Omdat maar twee van de drie leden van het zelfmoordcommando kwamen opdagen, zou hij de derde bom hebben verstopt. Inmiddels heeft, aldus de bronnen bij de Israelische veiligheidsdienst, de Palestijn de dienst naar de derde bom toegeleid. De advocaat van de Palestijn zei gisteren echter dat hij geen enkel document heeft ingezien waaruit zou blijken dat zijn cliënt betrokkenheid bij de zelfmoordaanslag heeft toegeven.

De Israelische regering heeft in het verleden al toestemming gegeven aan de Shin-Beth om bij het verhoor van verdachte Palestijnen de zogeheten door-elkaar-schud-techniek te gebruiken. Verdachten worden dan twee tot vijf minuten bij de schouders gevat en door elkaar gerammeld. Volgens Israelische mensenrechtenorganisaties kan hierdoor blijvend hersenletsel optreden. Deze techniek mag niet toegepast worden zonder toestemming van het hoofd van de Shin-Beth. Het Hooggerechtshof gaf gisteren overigens aan dat de uitspraak met betrekking tot Balbisi niet als vrijbrief gezien mag worden voor het gebruik van “ongeoorloofde methoden” bij de ondervraging van verdachten. (AP, Reuter)