Hockeyers in zee met vakbond voetballers

ROTTERDAM, 12 JAN. Als het aan de spelersraad van de nationale mannenhockeyploeg ligt, gaat de voetbalspelersvakbond VVCS voortaan de financiële belangen van de nationale selectie behartigen. Op een informeel overleg op het bondsbureau in Bunnik hebben voorzitter Theo van Seggelen van de VVCS, voorzitter Johan Wakkie van de hockeybond (KNHB) en aanvoerder Marc Delissen namens het Nederlands team woensdag een tweede gesprek gevoerd over de eventuele mogelijkheden daartoe. Het zou voor het eerst zijn dat de spelersvakbond uit Gouda zich met de belangenbehartiging in een andere tak van sport bezighoudt.

De hockeyers willen hun zakelijke belangen niet langer zelf afhandelen. Daarom trad de Oranjeraad in contact met de VVCS. “Neem de kosten voor fysiotherapie. Die moesten wij allemaal zelf claimen. Kortom, allerlei administratieve handelingen waar vooral de jongere spelers soms wat moeite mee hadden. Als team kwamen wij tot de slotsom dat het handiger zou zijn als voortaan een tussenpersoon dergelijke zaken voor zijn rekening zou nemen”, aldus Delissen.

Hockeyers bezitten formeel de amateurstatus. “Maar sporters - amateur of niet - moeten zich bezighouden met sport, niet met allerlei administratieve besoignes”, vindt Delissen. De KNHB vergoedt kosten van topspelers en -speelsters uit een speciaal daarvoor in het leven geroepen fonds van de Stichting Individuele Begeleiding Tophockey.

Volgens Johan Wakkie doorkruist het voornemen van de Oranjeraad het bondsbeleid niet. “Wij zijn bereid tot overleg om een eventueel betere structuur aan te brengen. Maar waar ik per se voor wil waken zijn geluiden over profhockey of iets dergelijks.” Maandag legt de voorzitter het voorstel voor aan het dagelijks bestuur.

    • Mark Hoogstad