Hillary Clinton

TERWIJL HIJ ZIJN eenzaam gevecht met het Republikeinse Congres voert over de omvang van de ingrepen in de federale uitgaven, moet president Clinton ook nog toegeven dat hij en zijn vrouw technisch failliet zijn. De verdediging in de financiële en seksschandalen die het echtpaar achtervolgen dwingt tot hoge kosten voor advocaten. Het spaargeld van de Clintons is niet toereikend gebleken om die post te dekken. Er is een ondersteuningsfonds, maar dat is deels gevuld met leningen die eens moeten worden terugbetaald.

Hillary Rodham Clinton is in de loop van de afgelopen jaren steeds meer een blok aan het been van haar man geworden. Nog tijdens de campagne had zij Clintons kandidatuur gered die dreigde ten onder te gaan aan de beschuldiging van buitenechtelijke avonturen. Hillary stelde zich op naast haar man en samen toonden zij het beeld van het perfecte, niet door slippertjes aangetaste huwelijk. Als er in het verleden al eens iets mis was geweest, dan was dat vergeven en vergeten.

MAAR BEHALVE EEN trouwe en ruimhartige echtgenote was Hillary ook een ambitieuze juriste en zakenvrouw. Kort nadat de Clintons het Witte Huis waren binnengetrokken, werden zij door geruchten uit hun eigen Arkansas ingehaald. De praktijken waarmee vooral mevrouw Clinton zich had ingelaten, zouden weliswaar behoorlijk winstgevend maar niet helemaal zuiver op de graat zijn geweest. Ontkenningen hielpen niet. Er lopen nu verschillende onderzoeken, onder meer een van de Senaat en een van een speciale aanklager. Een van Amerika's spraakmakendste columnisten, William Saffire, noemde de 'first lady' deze week in de New York Times: “een geboren leugenaarster”.

De beschuldigingen zijn zo al pijnlijk genoeg, maar zij komen des te harder aan omdat Clinton in de eerste jaren van zijn presidentschap zijn vrouw een leidende rol had ingeruimd bij de formulering en inrichting van de nieuwe gezondheidszorg, die hem een plaats in Amerika's sociale geschiedenis had moeten bezorgen. Hillary verscheen geruime tijd voor de media als een mengeling van de aristocratische maar sociaal bewogen mrs. Roosevelt, de erudiete en charmante Jackie Kennedy en de assertieve vrouw die zij vermoedelijk zelf is. Even scheen zij tot de belangrijkste politicus van Amerika te zullen uitgroeien.

WELISWAAR IS mevrouw Clinton inmiddels in de schaduwen van het Witte Huis teruggetreden, maar de schandalen rondom haar persoon roepen haar daaruit steeds weer opnieuw naar voren. Hoe groot de schade zal zijn, die zij de hernieuwde kandidatuur van haar man kan bezorgen, zal afhangen van de mate waarin haar onschuld geloofwaardig kan worden gemaakt. In de politiek is de schijn van het kwaad alleen al voldoende om de ondergang dichterbij te brengen. En in die schijn heeft de presidentsvrouw inmiddels ruim voorzien.