Heineken stoomt op na doorbraak grens 300 punten

AMSTERDAM, 12 JAN. Heineken deed het vanmorgen voor de tweede achtereenvolgende dag uitstekend op een vriendelijk gestemde Amsterdamse effectenbeurs. Het bierfonds kwam gisteren voor het eerst in de geschiedenis boven de grens van 300 gulden. Vandaag zette Heineken de opmars voort met een winst van 3,70 gulden op 304,20 gulden. De AEX-index van belangrijkste fondsen noteerde kort na het middaguur een winst van 3,72 punten op 502,50 punten.

AMSTERDAM Als belangrijkste verklaring voor de koerswinsten wezen handelaren vanmorgen op de beurs van Wall Street, die gisteren ruim 30 punten hoger sloot. De obligatiemarkt deed het met een gemiddelde koerswinst van een kwartje uitstekend en de dollar noteerde een plus van een halve cent.

Heineken geldt op de beursvloer als een van de sterkere fondsen. In het voorjaar van 1995 noteerde het aandeel nog omstreeks 220 gulden. Sindsdien is de koers maandelijks met een tientje omhoog gesprongen.

“Heineken steelt de show”, zei een handelaar. “Je kunt nu flinke winst nemen, maar ik weet niet of er een beter fonds is waar je het geld in kan steken.”

Ook Polygram behoorde vanmorgen tot de winnaars. De Philips-dochter lijkt terug te krabbelen uit een diep dal. Relatief gezien behoorde Polygram tot de sterkste stijgers met een winst van 3,10 gulden op 91,40. Het aandeel beleefde vorig jaar een hoogste koers aller tijden op 110 gulden.

Ook KNP BT lijkt op de weg terug. Het papierconcern heeft een reorganisatie aangekondigd van de slecht draaiende verpakkingsdivisie. Vanmorgen boekte het aandeel opnieuw winst, 40 cent op 45,90 gulden.

Randstad was vanmorgen de grote verliezer. Gisteren meldde de uitzendorganisatie na het sluiten van de beurs een winstverhoging van 40 procent. De verwachtingen waren hoger gespannen, zodat het aandeel 1,20 gulden moest inleveren op 77 gulden.

In het kielzog van Randstad daalde ook concurrent Vendex, met 20 cent tot 50,20 gulden.

De dollar was vanmorgen op de Europese wisselmarkten hoger. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur 1,6156 tegenover een koers van 1,6085 gulden aan het eind van de handel gisteren.

Gisteravond was de dollar in New York al opgelopen en bij de handel in het Verre Oosten steeg de koers eerder vandaag nog iets verder. De begrotingsperikelen in de Verenigde Staten zorgden nog altijd voor een nerveuze ondertoon. Evenals de dollar boekte het pond sterling vanmorgen winst. De Britse munt noteerde 2,4910 gulden, na een slot van 2,4845 gulden, gisteren. De Franse franc steeg van 32,615 gulden (per honderd) tot 32,645.

NEW YORK De effectenbeurs van New York hervond gisteren de opgaande trend. Na twee dagen van zware verliezen (in totaal meer dan 160 punten), klom de Dow Jones-index van grote fondsen 32 punten tot 5065,10. De omzet was met 409 miljoen aandelen gematigd. Op de elektronische beurs Nasdaq bestond weer enige belangstelling voor de technologiefondsen. Deze hadden het sinds de tegenvallende resultaten van telecomfabrikant Motorola laten afweten.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio was het vandaag betrekkelijk stil. De Nikkei-index daalde met 90,50 punten tot 20.287,42. Vooral de Japanse institutionele beleggers brachten aandelen op de markt. Maandag zijn de financiële markten van Japan in verband met een feestdag gesloten.