'Britse Conservatieven incompetent en ongevoelig'

LONDEN, 12 JAN. De Britse Conservatieve Partij is “ontzagwekkend incompetent, in een mate die destructief is voor het land”.

Emma Nicholson, het voormalige Britse Conservatieve parlementslid dat kort na Kerstmis overliep naar de Liberaal Democraten, zegt dat in een vraaggesprek met deze krant.

Nicholson zegt dat niet zij de Conservatieven heeft verraden, maar dat de Conservatieven haar hebben verraden, en met haar het hele Britse volk.

Naar de mening van Nicholson zijn de Tories “ongevoelig geworden voor de noden van de minder bevoordeelden en stemlozen in de maatschappij” en laten ze zich alleen nog maar leiden door “het opportunistische verlangen om voor de vijfde achtereenvolgende keer de verkiezingen te winnen”.

De populariteit van de Conservatieven is in de laatste opiniepeilingen tot een dieptepunt gedaald. Volgens een vandaag gepubliceerde Gallup-enquête steunt nog maar een op de vijf Britten de Tories en liggen de Conservatieven bijna veertig procent achter op Labour.

Nicholson is afgeknapt op de “cynische verrechtsing” van de Conservatieven, maar oud-premier Margaret Thather verweet de regering gisteravond juist dat ze niet rechts genoeg is en dat ze de overheidsbestedingen en belastingen uit de hand heeft laten lopen.

In haar eerste grote toespraak over binnenlandse aangelegenheden sinds Thatcher ruim vijf jaar geleden het premierschap verspeelde, leverde ze scherpe kritiek op haar opvolger John Major, die door het smoren “van een eerlijk en beginselvast debat” binnen de Conservatieven aankoerst op “een richtingloos fiasco”.

Vertegenwoordigers van de linkervleugel zeggen dat Thatchers aanval de tegenstellingen in de partij alleen maar versterkt.

De gedeserteerde Nicholson bezweert dat er binnen de Conservatieve Lagerhuisfractie “geen enkele vrijheid van denken en spreken” bestaat.

De keren dat ze heel terug houdend kritiek op het regeringsbeleid leverde, zegt ze te zijn uitgescholden, beledigd, uitgekafferd en bedreigd.

Nicholson zegt ook dat ze van een medeparlementariër een stomp in haar maag heeft gekregen nadat ze met de oppositie had meegestemd.

Emma Nicholson, wier familie een lange traditie kent van lidmaatschap van de Conservatieve partij, voelt zich na haar overstap eindelijk vrij. “Als je eenmaal door de vuiligheid bent gezwommen die door het hoofdkantoor van de Conservatieven wordt gespuid, merk je dat je eindelijk in schoon water bent gekomen, dat je vrijuit kunt zwemmen en zeggen wat je denkt”, aldus Nicholson.

    • Dick Wittenberg