Bill en Hillary zitten vrijwel aan de grond

WASHINGTON, 12 JAN. President Clinton en zijn vrouw zitten vrijwel aan de grond. Ze hebben hun persoonlijke vermogen de afgelopen jaren zo goed als helemaal gespendeerd aan advocatenkosten. Dat bevestigde Clinton gisteren op een persconferentie.

Volgens het tijdschrift Money Magazine zou van het vermogen van de Clintons, dat in juli 1992 naar schatting nog 697.000 dollar bedroeg, vrijwel niets meer over zijn. Het echtpaar heeft een groot aantal advocaten in de arm genomen om zich te verdedigen in de zogenoemde Whitewater-affaire en Travelgate, die zich beide al jaren voortslepen. Bovendien loopt er een procedure tegen de president wegens ongewenste intimiteiten.

In Whitewater staan de betrokkenheid van de Clintons bij een geflopt onroerend-goedproject van die naam in de jaren tachtig en hun banden met een corrupte en inmiddels failliete spaarbank centraal. Met Travelgate wordt de zaak aangeduid van het ongefundeerde ontslag van zeven medewerkers van het reisbureau van het Witte Huis, in 1993, en de rol die Hillary Clinton daarbij gespeeld heeft. Een voormalige ondergeschikte van Clinton uit de tijd dat hij nog gouverneur was van de staat Arkansas, Paula Jones, beschuldigt hem ervan haar te hebben willen verleiden tijdens een conferentie van gouverneurs over kwaliteitsmanagement.

Gevraagd naar zijn reactie op het tijdschriftartikel over zijn persoonlijke financiën zei Clinton: “Ik denk dat het waarschijnlijk klopt.” Toen de advocatenkosten begonnen op te lopen heeft Clinton een juridisch steunfonds ingesteld, waar bijna 866.000 dollar in gestort is. Dat geld is afkomstig van individuele bijdragen, die per persoon niet hoger mogen zijn dan 1.000 dollar per jaar.

“Ik heb me niet voor het geld voor dit ambt kandidaat gesteld”, zei Clinton laconiek. “Ik vind het vervelend dat twintig jaar van moeizaam sparen in rook op gaat. Maar als ik gezond blijf zal ik mijn rekeningen kunnen betalen en goed de kost kunnen verdienen.” Hij zei zich meer zorgen te maken over zijn medewerkers die in verband met Whitewater en Travelgate ook advocatenkosten hebben moeten maken, zònder dat ze op een persoonlijk vermogen konden terugvallen. Onder andere de stafchef van Hillary Clinton, Margaret Williams, heeft verscheidene keren moeten verschijnen voor onderzoekscommissies van het Congres, en heeft daardoor hoog oplopende advocatenrekeningen verzameld.