Beginnersfout (2)

De supermarktketens die Ahold de afgelopen jaren in de Verenigde Staten overnam, hebben het detailhandelsconcern een aanzienlijke marktpositie opgeleverd. Niet alleen de concurrenten zijn daar achter gekomen, ook de Amerikaanse vakbonden hebben ontdekt dat achter ketens als Tops en Edwards een Nederlands concern zit. Bij een concern dat in het eigen moederland zo haar best doet om goede relaties met vakbonden en ondernemingsraden te onderhouden, moet wat te halen zijn, zo redeneren de Amerikanen.

Deze week was het zover. Een afgevaardigde van de vervoersbond Teamsters stak de oceaan over om het Nederlandse volk met veel bombarie te vertellen welke misstanden Ahold in de VS laat plaatsvinden. Tijdens interviews en een advertentie van een kwartpagina in drie landelijke kranten werd Ahold aan alle kanten de mantel uitgeveegd. Zelfs de kleinzoon van Martin Luther King kwam er aan te pas, als ondertekenaar van een open brief aan Ahold-bestuursvoorzitter C. van der Hoeven. Ahold is volgens de Teamsters verantwoordelijk voor de teloorgang van de binnensteden en het failliet van het Amerikaanse ziektekostensysteem - en dat alleen omdat Ahold bij supermarktketen Tops een nieuw distributiesysteem wil invoeren.

Tegen zo'n offensief van hard selling is Ahold nog niet opgewassen. In plaats van de afgevaardigde van de Teamsters met veel koffie, thee en limonade op het hoofdkantoor in Zaandam te ontvangen, weigerde Ahold ieder gesprek. Daardoor hield de Amerikaanse bezoeker zijn munitie over en kreeg Ahold een lesje in communicatie.

    • Marcella Breedeveld