Autoverkoop W-Europa stokt

BRUSSEL, 12 JAN. De verkoop van personenauto's in West-Europa is vorig jaar met slechts 0,6 procent toegenomen tot ruim 12 miljoen stuks.

In 1994 was er nog een flinke groei van 5,9 procent na een dramatische inzinking met 15 procent in het rampjaar voor de automobielindustrie 1993. Uit gisteren gepubliceerde cijfers van de vereniging van Europese autofabrikanten (ACEA) voor zeventien landen blijkt dat het verkoopcijfer voor 1995 duidelijk is gedrukt door de ontwikkeling in december. Toen verminderde de afzet ten opzichte van dezelfde maand van 1994 met 7,7 procent. Het Duitse concern Volkswagen (met de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda) wist zijn leidende positie in West-Europa te versterken door een vergroting van het marktaandeel van 15,8 tot 16,8 procent. General Motors (Opel, Vauxhall en Saab) bleef tweede met een onveranderd aandeel van 13,1 procent. (ANP)