Ajax-bestuur weet van niks; 'Reiziger en Davids naar AC Milan'

ROME, 12 JAN. De Ajax-spelers Edgar Davids, Michael Reiziger en Patrick Kluivert zullen naar AC Milan gaan, dat met het Nederlandse trio de gloriedagen van de periode Van Basten-Gullit-Rijkaard wil doen herleven. Dat melden vandaag twee Italiaanse kranten.

Davids en Reiziger zouden aan het eind van het seizoen vertrekken, als hun contract is afgelopen, schrijven vanmorgen Gazzetta dello Sport en Corriere della Sera. Over Kluivert wordt volgens deze kranten nog onderhandeld. Zijn contract loopt tot 1997, maar Milan zou bereid zijn een forse transfersom te betalen als Kluivert een jaar eerder komt.

De Gazzetta, het grootste sportblad van Italië, opent met het nieuws en schrijft dat er een principe-akkoord is bereikt met het drietal. Milan zou bewust hebben gekozen voor drie Nederlanders om de acclimatisatie aan Italië en het Italiaanse voetbal makkelijker te laten verlopen.

Bij AC Milan kon vanmorgen niemand commentaar geven op het bericht. De kranten speculeren niet op mogelijke consequenties voor de spelersgroep van Milan. De club heeft al zes buitenlanders onder contract. Er wordt al enige tijd gesproken over een volledige herschikking bij Milan, die zou beginnen met het vertrek van trainer Fabio Capello.

De landstitels van de afgelopen jaren, het virtuoze spel van Savicevic en de komst van Roberto Baggio hebben bij de Milan-supporters nooit de nostalgie weggenomen naar eind jaren tachtig, toen hun ploeg een gouden periode doormaakte met Gullit, Rijkaard en Van Basten.

De 'Blitz' van Milan vloeit mede voort uit de zaak-Bosman. Het Europese Gerechtshof heeft bepaald dat er geen transfersom hoeft te worden betaald voor voetballers die aan het einde van hun contract van het ene land van de Europese Unie naar het andere gaan. Ook is het volgens het Hof illegaal om maxima vast te stellen voor het aantal buitenlandse spelers uit de Europese Unie. De Fifa en de Uefa zouden maandag in Zurich vergaderen over deze nieuwe situatie.

De Gazzetta grijpt het eigen bericht over het Ajax-trio aan om een pleidooi te houden voor nieuwe regels die de reikwijdte van de Bosman-zaak beperken. Afschaffing van de transfersom als spelers naar het buitenland gaan, zou het minder interessant maken voor clubs om veel te investeren in de opleiding van hun jeugdspelers. Bovendien zou de exploitatie van voetbalclubs voor enorme risico's komen. Een speler die voor veel geld is gekocht zou aan het einde van zijn contract naar een ander land kunnen gaan zonder dat zijn club iets terugziet van de investering.

Ajax-penningmeester Arie van Os reageert laconiek op de Italiaanse berichten. “Oh leuk, ze hebben weer wat te schrijven in Italië.” AC Milan heeft geen contact opgenomen met Ajax, verzekert Van Os. “Wij maken ons niet druk, want wij zijn wereldkampioen.” Binnenkort gaat de landskampioen met Davids, Reiziger, Kluivert en de Nigeriaan Kanu onderhandelen over contractverlenging, aldus de Ajax-penningmeester.

De zaakwaarnemer van Edgar Davids en Michael Reiziger, Sigi Lens van de spelersvakbond VVCS, was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

    • Marc Leijendekker