Warme ontvangst voor Hussein in Tel Aviv

TEL AVIV, 11 JAN. De Jordaanse koning Hussein is gisteren zeer warm ontvangen bij zijn eerste officiële bezoek aan Tel Aviv. “Ik kan mij geen gelegenheid herinneren dat Israel met zulke warme gevoelens op een bezoeker wachtte als nu op u, majesteit”, zei de Israelische premier Shimon Peres in zijn welkomstwoord.

De koning op zijn beurt, die zelf een legerhelikopter naar Israel vloog, noemde zijn bezoek een getuigenis van de opbloeiende vrede tussen beide landen.“Ik zou willen zeggen hoe gelukkig we zijn de kans te hebben bij onze vrienden te zijn, onze partners bij het leggen van de fundamenten van een alomvattende vrede in deze regio.”“ Ik ben zo bewogen, zo geroerd door de warmte waarmee we worden ontvangen. Ik voel me thuis en onder vrienden.”

De ontvangst van de komning weerspiegelde de speciale relatie tussen de twee landen. Deze staat in schril contrast tot de verhouding met de andere vredespartner, Egypte, die nooit meer dan zakelijk is geworden.

Duizenden Israeliërs stonden langs de weg in Tel Aviv om een glimp op te vangen van de stoet auto's waarin de koning en zijn gastheren door de stad werden vervoerd. Maar strikte veiligheidsmaatregelen, waarbij het hart van de stad zo goed als verzegeld was, dwongen de meeste belangstellenden de gebeurtenissen op de televisie te volgen. Een kwart van de Israelische politiemacht was hiervoor ingezet, waarbij ontoereikende veiligheidsmaatregelen die de moord op premier Rabin in november mogelijk maakten, hebben meegespeeld.

De koning zou in het verleden, namelijk in 1977, toen Jordanië nog formeel in staat van oorlog met Israel was, zeker één geheim bezoek aan Tel Aviv hebben gebracht. In oktober 1994 ondertekenende hij echter een vredesverdrag met Israel. In november bezocht de koning Jeruzalem voor de begrafenis van Rabin. (Reuter, AP)