VWS wil meer proeven verstrekking heroïne

AMSTERDAM, 11 JAN. Het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport wil in verschillende steden een proef houden met gecontroleerde verstrekking van heroïne. Dit betekent een uitbreiding van het oorspronkelijke voorstel uit de drugsnota. Dat heeft drugscoördinator B. Keizer van het departement vanochtend bevestigd.

In de drugsnota van oktober vorig jaar kondigde minister Borst een pilot-project met vijftig verslaafden aan. Tot nog toe had een enkel project in Rotterdam daarbij de voorkeur van de minister. Zij is echter overtuigd geraakt van de wenselijkheid van een meer uitgebreide proef.

In eerste instantie komen pilot-projecten aan de orde in Amsterdam, Rotterdam en de zogeheten stedendriehoek in het oosten van Nederland: Apeldoorn, Deventer, Epe en Zutphen. Naar aanleiding van de resultaten van die proef kan een experiment worden gehouden in meer steden met veel heroïneverslaafden. Bij het ministerie zijn inmiddels 'tien á twaalf' aanvragen binnengekomen, aldus Keizer.

De Tweede Kamer zal in maart nog discussiëren over de drugsnota. Regeringsfracties PvdA en D66 zijn voorstander van een uitgebreide proef. De VVD twijfelt. Kamerlid B. Korthals vindt dat een experiment 'functioneel' moet zijn en vreest dat uitbreiding ervan het karakter krijgt van “alvast gratis heroïneverstrekking”.

Het ministerie heeft vorig jaar november bij het drugsbureau van de Verenigde Naties, het International Narcotic Control Board in Wenen, toestemming gevraagd voor de aankoop van vijftig kilo heroïne. Volgens secretaris H. Schaepe van dit bureau is toestemming verplicht voor het medisch of wetenschappelijk gebruik van narcotica. Toestemming krijgt Nederland pas als een uitgewerkt voorstel is ingediend.

Grootste probleem bij een eventueel experiment is een methode om niet-spuitende verslaafden op een gecontroleerde wijze van hun dosering te voorzien. Ongeveer 70 procent van de verslaafden in Nederland rookt de heroïne. Het gaat erom een methode te vinden waarbij de verslaafden de gehele dosering onder toezicht roken, zonder dat de medische begeleiders de rook inhaleren.