Vroege vorst veroorzaakt omvangrijke vissterfte

DEN HAAG, 11 JAN. De relatief vroege strenge vorst in de afgelopen weken heeft duizenden vissen in vooral ondiepe wateren het leven gekost. In en rond Amsterdam, Amstelveen en Castricum is een forse vissterfte vastgesteld, aldus de Nederlandse Vereniging van Sportvissers gisteren. Naar verwachting verschijnen na de dooiperiode op meer plaatsen dode vissen aan de oppervlakte. Het gaat met name om karper, snoek en snoekbaars.

Volgens M. Kraal van de vereniging heeft de sterfte een aantal oorzaken. De zuurstofhuishouding in het water en de activiteiten van de vissen waren veelal nog niet ingesteld op de vroege vrieskou. “Het water bevat in de winter weinig algen die zuurstof produceren. De stand van de zon is bovendien nog zo laag dat ook via deze weg weinig zuurstof aan het water wordt toegevoegd.”

Belangrijke andere factor is de bagger op de bodem van veel wateren. “Door achterstallig onderhoud of door een te grote aanwezigheid van giftige stoffen is de afbraak van zuurstof door bacteriën soms groot”, aldus Kraal. Ook schaatsen kan funest zijn voor vissen, weet Kraal. “De relatief inactieve vissen worden door het lawaai van de schaatsen op het ijs opgeschrikt. Ze hebben dan meer zuurstof nodig en die is er niet.”

Kraal beklemtoont dat het veelal gaat om plaatselijke problemen. “Het gaat echt te ver om te stellen dat de vorst in heel Nederland tot enorme vissterfte heeft geleid. Wel zal als het ijs smelt op meer plaatsen vissterfte zichtbaar worden. Op veel plaatsen is het ijs door schaatsen dof geworden, waardoor het zicht nu letterlijk ontbreekt.”

Volgens de zegsman is er de afgelopen weken gepoogd maatregelen te nemen. Zo zijn er wakken geslagen in het ijs of hebben hengelaars op andere manieren gepoogd de vissen door de vorst heen te helpen. (ANP)