Voorkeur: Theater

DRIE ZUSTERS Voortreffelijke enscenering van Theu Boermans van Tsjechovs eeuwige stuk door Trust. Verrassend omdat de voorstelling, na de zo kunstmatige en heftig-gestileerde Faust van het gezelschap, zo traditioneel is én verrassend omdat de traditie, het naturalisme in dit geval, zo mooi kan zijn. Het gezelschap reist niet met deze voorstelling, maar is de reis meer dan waard. T/m 10 febr Amsterdam Wenckstudio's Westergasfabriekterrein. Inl. 020-6810660.

SCHEIDSLIJN Ton Wiggers, artistiek leider van Introdans in Arnhem heeft met zijn nieuw ballet 'Scheidslijn' voor een regelrechte verrassing gezorgd. Buiten krachtige mannendansen zijn er twee ontroerende solo's voor Hilde Machtelinckx en Mirjam Diedrich. Van Diedrich is er ook een nieuw, vlot lopend werk 'Mijmering'. 12 jan Haarlem Stadsschouwburg, 14 jan Amsterdam Stadsschouwburg, 17 jan Zutphen De Hanzehof, 18 jan Drachten de Lawei.

OEDIPUS/ANTIGONE Van Sophokles door het RO Theater. Ingetogen, beheerst en naturel gespeeld drieluik van Griekse tragedies, waarin het ene verhaal het andere opvolgt. Zo zien we Oedipus als jonge vadermoordenaar, dan als oude man en vervolgens als vader van Antigone. Mooie rollen van de hele cast, met Fedja van Huêt als de jonge koning Oedipus. Regie: Peter de Baan. 12, 13, 17 en 18 jan Rotterdam RO Theater.

LANG LEVE DE OPERA Jasperina de Jong en Lieuwe Visser spelen een geraffineerde en hoogst originele tweepersoonsmusical van Ivo de Wijs en Joop Stokkermans. 12, 13 jan Delft De Veste, 16 jan Zutphen Hanzehof, 17 jan Kampen Stadsgehoorzaal, 18 jan Hardewijk Cultureel Centrum.

KIEK UUT Kleine autobiografie van cabaretière Kiki Heessels, geestig en geraffineerd. 13 jan Hoofddorp Het Oude Raadhuis, 18 jan Dronten De Meerpaal.

THE SOUND OF MUSIC Aanvallige versie van de sprookjesachtige musical door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 12 jan Hilversum Gooiland, 13, 14 jan Haarlem Stadsschouwburg, 17, 18 jan Nijmegen Stadsschouwburg.

THE NIGHTCLUB Neville Tranter speelt met zijn Stuffed Puppet Theatre een variété-achtige voorstelling over de sjofele kanten van het internationale nachtclubwezen. 12 jan Vlaardingen Stadsgehoorzaal.

MOEDER EN KIND De Belgische dans- en theatermaker Alain Platel creëerde op basis van teksten van Arne Sierens, foto's van de Brit Nick Waplington en de sfeer van de volksbuurten in Gent een weergaloze voorstelling die een gierend beeld schept van een milieu waar armoe troef is, tederheid met moeite te veroveren en fantaseren op grond van schlagers en videoclips van levensbelang. Met onvergetelijk spel, vooral van de vier, jonge, kinderen. 16 jan Eindhoven Plaza Futura, 17 jan Den Haag Korzo.

DE INGEBEELDE ZIEKEIn een prachtig ingerichte oude fabriek brengt AMAI een musical-achtige versie van Molières populairste komedie. Het ensemble, geregisseerd door Jochem Royaards, zingt, danst en voert toneelstukjes in een toneelstuk op. De ingebeelde zieke is hier een ode aan het theater, dat kwalen beter geneest dan dokters ooit zouden kunnen. T/m eind jan Molenweg 9a, Geldrop bij Eindhoven. Inl 040-2862681.

ROMEO EN JULIA Een kleine Romeo en Julia door Huis aan de Amstel. Twee kinderen spelen Romeo-en-Juliaatje met de verkleedkist, een enorme verzameling oud meubilair en verschillende soorten poppen. Glanzend opgepoetste, hartveroverend geacteerde hedendaagse versie, waarin ook Shakespeare nog is terug te vinden. Vanaf 7 jaar. 14 jan Heerlen Stadsschouwburg.

EN VERDER: Wie vermoordde Mary Rogers door Orkater, 12 t/m 14 jan Rotterdam Schouwburg, 16 t/m 18 jan Groningen Stadsschouwburg; Rembrandt was mijn buurman met Ton Lutz, 12 jan Utrecht Stadsschouwburg, 13 jan Enschede Stadsschouwburg, 15, 16 jan Amsterdam Stadsschouwburg, 17 jan Doetinchem Amphion, 18 jan Enschede Twentse Schouwburg; Met een breierdeck door Hans Teeuwen. 12 jan Drachten De Lawei, 13 jan Hoogezand-Sappemeer 't Kielzog, 17 jan Amstelveen Cultureel Centrum, 18 jan Nieuwegein De Kom.